Plavání má řadu výhod – posiluje svaly, tvaruje postavu, je zdravé pro srdce a vhodné zcela pro všechny, a to i pro lidi s nadváhou, seniory a těhotné ženy. Jeho význam potvrzují i odborné výzkumy – Američané zjistili, že o 40 % snižuje riziko stařecké demence, Italové zase přišli s tím, že prokazatelně zlepšuje náladu a zahání deprese.

Kafe.cz zjistilo

  • Při plavání spálíte 1 800 až 2 000 kJ/ hod.
  • Pokud chcete plaváním hubnout, doporučuje se plavat v teplejší vodě – údajně se v ní snižuje hmotnost snáze. Plavete-li v příliš studené vodě, vytvoří se v první fázi vrstva tuku a váha se tak může přechodně spíše zvýšit.

Sport pro dospělé i děti

Plavání není ale sportem jenom pro dospělé, velkou výhodu má v tom, že je velmi prospěšné pro děti. Odborníci totiž potvrzují, že právě u nejmenších zlepšuje fyzickou a psychickou kondici a má stimulující význam na zvyšování jejich inteligence, koncentrace, vnímavosti a hbitosti. Australští vědci dokonce zjistili, že pobyt dětí v bazénu výrazně snižuje riziko nemocí kůže a respiračních chorob, a to i o více jak 60 %.

Kafe.cz zjistilo

5 důvodů, proč chodit plavat

  • Plavání nadlehčuje tělo a nepřetěžuje klouby, páteř i vazy, naopak šetří je.
  • Klade asi šedesátkrát větší odpor než vzduch, ale zatěžuje svaly rovnoměrně.
  • Trénuje naše srdce i vytrvalost, svaly současně s posilováním také protahuje (na suchu je po-třeba protahování a posilování dělat zvlášť).
  • Posiluje svaly podél páteře, zmírňuje bolesti zad a podporuje správné držení těla.
  • Je ideální na otužování a zároveň prokrvení organismu, posiluje a také šetří i srdce, při plavání jsme totiž obvykle ve vodorovné poloze, takže srdeční sval nemusí překonávat zemskou gravitaci a pumpovat krev vzhůru.

Zdroj: www.novinky.cz

Tip Kafe.cz

Nebaví vás plavat? Zkuste totální plavání!

Nebaví vás plavání v bazénu, ten stereotypní pohyb od kraje ke kraji? Pak se můžete přihlásit do kurzu totálního plavání a vyzkoušet metodu úplného ponoření (MÚP). Díky této metodě se prý naučíte plavat jako ryba, lehce a přirozeně, naučíte se mechanismům krásného plavání, přeměnu v plynulosti temp, zkrátka budete umět vnímat plavání jako umění. Tuto zajímavou metodu vyvíjel řadu let Terry Laughlin a nyní ji můžete vyzkoušet i u nás.

Více informací najdete zde.

Chcete vidět, jak totální plavání vypadá? Podívejte se na video!

Zdroj: Youtube