Plavání rodičů s dětmi může mít výrazně pozitivní vliv nejen na fyzický, ale především na psychický vývoj dítěte. „Ačkoli se tato aktivita oficiálně nazývá plavání kojenců, batolat a dětí předškolního věku, jde ve skutečnosti o plavání rodičů s dětmi nebo dětí s rodiči,“ říká odborná lektorka Milada Frantíková.

Plavání budí respekt

Hlavní přínos kurzů plavání rodičů s dětmi není to, že se dítě naučí plavat. „Takzvané plavání kojenců má velmi příznivý vliv na celkový psychomotorický vývoj dítěte. Dítě si vytváří kladný vztah k vodě, který si pěstuje v přítomnosti rodičů, což významně posiluje i vztah mezi ním a rodičem,“ říká Frantíková. Dítě se vodu učí milovat a zároveň k ní mít respekt. Zcela přirozenou formou se naučí, že voda může poskytnout potěšení, ale také přinést určité nástrahy. Ví, že do vody může pouze tehdy, je-li s ním dospělý, naučí se vodě důvěřovat a zároveň se posiluje důvěra a pozitivní vztah mezi ním a rodičem. „Právě tento respekt, ať už k vodě, rodiči či lektorovi, stejně jako i posilování vzájemného vztahu mezi dítětem a rodičem, lze považovat za velmi důležitý pro zdravý psychický vývoj dítěte,“ říká Frantíková

Kafe.cz zjistilo: Názor odborníka

Lucie Tumpachová, psycholožka
„Některé děti mají problém respektovat autority a voda pro ně právě takovou autoritu představuje. Přirozený strach rodiče o dítě, jakož i společná hra ve vodě navíc výrazně utužuje kvalitní láskyplný vztah a pomáhá odbourávat případné napětí v rodině či stres. Důležitý moment vidím v posilování důvěry dítěte v okolní svět – před vodou je potřeba mít respekt, ale společně s mámou/tátou to ve vodě vždycky zvládli, a tím se dítě ujišťuje, že zvládne i to ostatní, co mu život přinese. Později, když se dítě ve vodě pohybuje samo, přináší i velmi potřebné zvyšování sebedůvěry, důvěry ve své schopnosti“

Voda uklidňuje

Voda je obecně vnímána jako uklidňující element a důležitost její uklidňující síly pro dětský organismus je nesporná. Většina maminek dítě každý večer koupe, ačkoli je třeba čisté, aby jej zklidnila před spaním. Pohyb ve vodě pak toto zklidnění a harmonizaci organismu ještě umocňuje. „Pokud rodič překoná strach zcela ponořit své dítě do vody – pochopitelně pod odborným vedením instruktora, naskytne se mu skvělý pohled. Vidí, jak maličký kojenec, který jinak ještě své tělo prakticky vůbec neovládá, rytmicky hýbe rukama i nohama a tento pohyb skutečně vypadá, jakoby dítě záměrně plavalo. Zcela zklidňuje svůj organismus, plně se soustředí na pohyb a jeho tělo i mysl se tak uvolňuje a relaxuje,“ vysvětluje Frantíková.

Plavání odbourává stres

Právě toto zklidnění přispívá k dlouhodobému odbourávání stresu a pomáhá i při zvládání některých psychických poruch. „Ze své praxe výchovné poradkyně mám zkušenosti s mnoha dětmi s poruchami učení a musím říci, že právě na tyto děti má společné plavání s rodiči výrazně pozitivní vliv,“ říká Frantíková. Je tedy patrné, že plavání rodičů s dětmi dokáže významně podpořit nejen psychický a fyzický vývoj dítěte, ale také harmonizovat vztahy v rodině. Je třeba si uvědomit, že stejně jako má voda uklidňující vliv na dítě, má jej i na rodiče. „Jak sleduji své okolí, spousta matek je trochu v úzkosti. Odmalička se snaží své dítě rozvíjet, aby bylo co nejrozvinutější, ale stejně mají strach, že ve vývoji svého dítěte něco promeškaly. Vídám dvouleté hokejisty i baletky s plenkami, a přitom je plavání tak komplexní a pomáhá dítěti k rovnoměrnému motorickému vývoji,“ říká psycholožka Lucie Tumpachová.

Vydejte se mezi lidi

Kurzy mají ještě jednu výhodu – dostanete se mezi lidi se stejnými zájmy. „Mnoho maminek na mateřské či rodičovské dovolené se cítí být izolované od společnosti. Návštěva kurzů jim poskytuje možnost kontaktu s lidmi, kteří mají obdobné zájmy a problémy jako ony a vzhledem k tomu, že kurzy zpravidla navštěvuje více dětí, má maminka možnost seznámit se s někým, kdo bude takzvaně její krevní skupina.“ Plavání rodičů a dětí tedy přináší nejen příjemné společné prožitky pro celou rodinu, ale má i pozitivní vliv na psychomotorický vývoj dítěte.

Kafe.cz zjistilo: Kam chodit plavat?

Studio Lodička, Praha
Cena: od 320 Kč za lekci
www.studio-lodicka.cz
Plavání kojenců Eliška, Hradec Králové
Cena: od 210 Kč za lekci
www.plavani-kojencu.cz
Filia klub, Brno
Cena: 250 Kč za lekci
www.filia.cz