V první řadě bychom měli mít na paměti, že kdykoli máme u sebe kartu ke svému účtu, je to, jako bychom měli „v kapse“ všechny své peníze.

To nepoctivce láká. Málokdo si uvědomuje, že během placení kartou vlastně poskytuje i informace o přístupu ke svým úsporám.

Co by tomu asi naši rodiče před 20 a více lety řekli, kdybychom celý měsíc nosili výplatu včetně úspor neustále s sebou a v každém obchodě ji vytáhli z peněženky?

10x pro bezpečnost

  1. Pořiďte si dvě platební karty: jednu pouze pro přístup ke svému hlavnímu účtu, druhou pro nákupy na internetu, v zahraničí a placení nákupů či útrat v restauracích.
  2. Nedávejte raději svou kartu z ruky: v obchodech i restauracích ji sami vkládejte do platebních terminálů (a vyjímejte z nich).
  3. Nastavte si rozumné denní limity pro výběry i platby.
  4. Po každé platbě zkontrolujte svůj účet.
  5. Při internetových transakcích pečlivě prověřte prodávajícího i zabezpečení plateb.
  6. Mějte svůj počítač dobře zabezpečený.
  7. Účtenky a potvrzení o každé transakci si uschovejte minimálně po dobu jednoho měsíce.
  8. Pořiďte si autorizaci plateb mobilním telefonem pro platby přes internet a nechte si od banky zasílat SMS o pohybech na účtu.
  9. Noste s sebou telefonní číslo pohotovostní linky své banky, abyste v případě odcizení karty mohli okamžitě svůj účet zablokovat.
  10. Pozor hlavně na PIN ke kartě: za žádných okolností ho nikomu nesdělujte, a to ani policii, finančním institucím či obchodníkům. Nikam si PIN nepište a při výběru v bankomatu i placení ho zadávejte tak, aby ho opravdu nemohl nikdo vidět. Nenechávejte nikde ležet potvrzení s údaji o výběru a zůstatku na vašem účtu.