Plastové boxy na potraviny doslova zaplavily naše domácnosti. Používají se na uskladnění potravin a s oblibou do nich ukládáme svým dětem svačinky do školy. Je tento způsob „balení“ potravin pro děti bezpečný? Na tento problém se v nedávné době zaměřila Americká pediatrická společnost. Děti jsou vzhledem ke svému věku a fyzické konstituci mnohem vnímavější nejen na nemoci, ale také na působení různých chemických látek. Chemie v potravinách je zastoupena mnohem častěji. Proč se tedy vystavovat dalšímu působení těchto látek, které se právě z plastových krabiček uvolňují?

S výrobou plastů je spojován nejen tolik diskutovaný bisfenol A (BPA), ale celá další řada organických sloučenin. Celosvětová produkce bisfenolu neustále narůstá, nyní se pohybuje kolem tří milionu tun ročně. Z výsledků několika studií vyplývá jednoznačně negativní vliv na imunitní systém. Působení této látky může způsobovat řadu onemocnění od kardiovaskulárních po diabetes mellitus (cukrovka). Známé jsou také jeho účinky na plodnost, erekci a úbytek spermií, zvyšuje také pravděpodobnost vzniku rakoviny prsu a prostaty. Byla prokázána souvislost mezi BPA a snížením mentálních funkcí.

Plastické hmoty mohou dále obsahovat ftaláty, které se nejčastěji používají jako změkčovadlo při výrobě třetího nejpoužívanějšího plastu na Zemi – polyvinylchloridu (PVC). Jeho negativní účinky na organizmus jsou velmi dobře známy, ohrožují funkci jater a ledvin, zvyšují riziko vzniku alergií a astmatických projevů.

Mnozí výrobci se snaží obsah škodlivých sloučenin ve svých výrobcích eliminovat. Ale jak poznáme, která krabička je bezpečná? Není plast jako plast.

Všímejte si piktogramů, které jsou vyobrazeny na spodní straně krabičky. Mezi bezpečné plasty patří například ty, které mají v piktogramu HDP nebo HDPE. Tyto nevypouští prakticky žádné chemikálie. Naopak byste se měli plastům s označením PVC, 3V, LDPE vyhnout. Co se plastových lahví s označením PET nebo PETE týče, měly by se používat pouze jednou, s opakovaným používáním roste uvolňování škodlivých chemikálií.

Dětští lékaři však varují nad uskladňováním a ohříváním pokrmů v plastových krabičkách, které mají porušenou povrchovou vrstvu. Přes takto nekompaktní povrch se mohou uvolňovat škodliviny. Pozor také na vystavování plastů vysokým teplotám nejen při jejich ohřívání v mikrovlnné troubě, ale také mytí v myčce. Vysoké teploty podporují uvolňování škodlivých látek.

Bezpečnou alternativou balení potravin nejen pro děti mohou být papírové obaly se speciální povrchovou úpravou včelím voskem, které lze používat opakovaně.