Kdysi ztřeštěný blondýn se už dávno proměnil v prošedivělého elegána a také čtyřnásobného dědečka. I když na svých rozlehlých vinicích na jihu Francie tráví tři měsíce v roce, herectví zůstává jeho největší láska.

„Je to výjimečná profese, při níž si můžete stále hrát. Ani na stará kolena mě to nepřestalo bavit,“ uklidňuje své fanoušky Pierre Richard, jehož můžeme vidět ve snímku Paříž 36.

Katastrofy všeho druhu

Byli pro něj typičtí naivní smolaři, ušlápnutí nešikové a nesmělí milovníci. Neodolatelný komik, jenž přitahoval maléry všeho druhu, prorazil se snímkem s příznačným názvem Roztržitý. Bezmála před 40 lety se tak zrodila další francouzská hvězda světového formátu.

Přes 10 let bydlel už coby populární herec na Seině v hausbótu poblíž Place de la Concorde, které prý bylo jediné místo na světě, kde mohl volně dýchat.

„Ale jen do chvíle, než sem začaly přijíždět davy turistů a fotily si tu mou oázu jako významnou pařížskou památku,“ vzpomíná zapálený romantik, který nikdy nevynechal jedinou možnost potápět se v různých částech světa nebo vyrazit do Himálaje.

S přibývajícími léty postupně opustil komediální škatulky nešikovného dobráka a předvedl světu i svůj dramatický talent (Šachová partie, Tisíc receptů zamilovaného kuchaře). Dnes se těší pověsti vyrovnaného šarmantního bonvivána, jenž se rozhodně nechystá na odpočinek. „Nejlepší role je ta, která teprve přijde,“ říká.