Ani k tomu nepotřebujete moc věcí a složitou organizaci. Vezměte pár přátel, sada koulí a nějaké ty dobroty (u sportu rychle vyhládne). Pak už stačí jen vybrat útulné zákoutí v přírodě nebo v parku, roztáhnout deku a z nezbytného košíku vybalit chutnou svačinku. A aby se všechno netočilo jenom kolem jídla, zkuste si to podzimní odpoledne pořádně užít. Fantazie nezná hranic, můžete pouštět draka, zahrát si na schovávanou, anebo třeba pétanque, klasickou francouzskou hru s koulemi…

Tip Kafe.cz

Pikantní piknikový sendvič
150 g šunky, 100 g másla, 150 g krémového sýra, 1 lžíce hořčice, 2 vejce natvrdo, 100 g tvrdého sýra, 2 okurky, 1 lžička sladké papriky, 1 dlouhá bageta nebo veka

Uzeninu, vejce a tvrdý sýr nakrájíme na kostičky, smícháme s máslem, krémovým sýrem a jemně nakrájenými okurkami. Dochutíme hořčicí a paprikou. Bagetu rozpůlíme, vydlabeme střídku a obě půlky naplníme směsí. Pevně přitiskneme k sobě, zabalíme do alobalu a dáme, nejlépe přes noc do ledničky uležet. Před odchodem nakrájíme na plátky a znovu zabalíme do alobalu.

Sport z jižní Francie

Pétanque se zrodil na slunném jihu Francie, nedaleko Marseille. Počátky této hry sice sahají až daleko do starověku, avšak teprve Francouzi stanovili jasná pravidla, uspořádali první soutěže a dali pétanque současnou podobu. A protože nejde o nijak složitou ani fyzicky náročnou zábavu, rychle rozšířil po celém světě. A kdyby se náhodou trošku ochladilo, při pétanque se zahřejete – a zaručeně i hodně nasmějete.

Jak na to…

Na pétanque nebudete potřebovat žádné složité vybavení. Hraje se s dutými, kovovými koulemi, jejichž váha nepřekračuje 800 gramů. Proti sobě stojí dvě družstva, jejichž úkolem je hodit své koule co nejblíže k cíli. Tím je menší, dřevěná kulička – košonek, která se už v úvodu hry vhazuje do pole.

Zábava pro děti i dospělé

Pétanque se dá hrát kdekoliv, v parku, na zahradě, v lese… Kamínky, větvičky a listy v hracím poli se pro zvýšení obtížnosti neodstraňují. A navíc, díky své nenáročnosti se proti sobě klidně mohou postavit ženy a muži, děti a dospělí, smíšená družstva. Tělesná zdatnost rozhodně není limitujícím faktorem!

KAFE.cz zjistilo:

Jak správně vybrat koule na pétanque?

  • V první řadě byste měla vědět, že všechny koule určené pro tento sport nejsou stejné, liší se v průměru, váze, tvrdosti i drážkování. Záleží na tom, v jakém terénu hrajete, jak velké máte ruce, a také jak často se hře hodláte věnovat.
  • Pokud si pétanque hodláte zahrát jen občas s přáteli, budou vám stačit koule rekreační, které jsou o poznání levnější. Jakmile však hře propadnete, vyplatí se pořídit si závodní koule, které jsou přesnější.
  • Rozhodla jste si vybrat petanquové koule na míru? Pak mějte na paměti několik pravidel – čím menší máte ruku, tím menší by měla být i koule. Čím je koule těžší (a měkčí), tím pomaleji a méně se pohybuje. Nevolte ale ty nejtěžší koule, i když se to nezdá, ruka se snadno unaví!