1. Zaměřte se na techniku krmení

Ať již kojíte, nebo krmíte dítě z lahvičky, zaměřte se na správnou techniku, díky které se vyvarujete toho, že bude dítě přijímat s potravou větší množství vzduchu. Existují dokonce láhve, které mají speciální konstrukci zabraňující jeho polykání. Nahromaděný vzduch ve střevech miminka je totiž jednou z hlavních příčin bolestí a pláče. Po krmení nechte miminko vždy odříhnout.

2. Dopřejte sobě i miminku psychickou pohodu

Znáte to sama, pokud jste v psychické nepohodě, často se to projeví problémy se zažíváním. U miminek tomu není jinak. Některé přístupy dokonce uvádějí, že příčinou novorozeneckých kolik je vyrovnávání se dítěte se stresem z porodu. Vyvarujte se hádek a stresu, to vše dítě vycítí a špatně snáší. Váš dostatečný odpočinek je pro zažívání miminka důležitý.

3. Hlídejte si, co jíte a pijete

Vyhněte se nadýmajícím potravinám (hlavně čerstvému pečivu, luštěninám, cukrům a některé zelenině) a žvýkání žvýkaček, kterým zvyšujete množství vzduchu v těle. Místo sycených nápojů si pak dopřejte šálek bylinkového čaje.

4. Miminko masírujte a chovejte

Dítěti můžete ulevit masážemi bříška (jemně bříško masírujte prsty po směru hodinových ručiček), nošením v šátku, chováním na předloktí nebo v klubíčku. Můžete také chytit jeho nožičky za kolínka a přitlačovat mu jemně stehýnka na bříško. Touto technikou mu pomůžete rozpohybovat a uvolnit střeva.Některým dětem uleví teplé obklady, dejte však pozor na to, aby nebyly příliš horké, kůže miminka je velmi citlivá. Použít můžete nahřátou plenku.

5. Použijte kapky proti nadýmání

Vyzkoušet můžete Espumisan obsahující účinnou látku simeticon. Díky Espumisanu se bublinky vzduchu ve střevech dítěte rozpadají, a přináší tak bolavému bříšku úlevu. Jeho velkou výhodou je, že působí pouze fyzikálně, nevstřebává se ze zažívacího traktu do těla, pouze jím prochází. Aplikace léku je velice rychlá a jednoduchá - pro úlevu u kojenců stačí přidat 5 - 10 kapek do každé lahvičky s kojeneckou výživou nebo nakapat na lžičku a podat kojenci bezprostředně před každým kojením.

CZ-ESP-107-2015.10.20