Nejkrásnější rozhledna: Děčínský Sněžník

Mezi naše nejkrásnější rozhledny se řadí Děčínský Sněžník. Tyčí se ve výšce 723 m n. m. nad městem Děčínem, na nejvyšší stolové hoře v zemi, a již z dálky je jasné, že to není jen tak nějaká rozhledna. Nejenom vizuálně vás tato stavba zaujme, ale díky termickým stoupavým proudům kolem stolové hory se zde mísí proudy vzduchu až od Severního moře, pro jejichž blahodárné účinky bývá toto místo nazýváno "Větrné lázně".

  • Při výstupu na vrchol se vám naskytne pohled na Labské pískovce, Lužické hory, České středohoří a Sasko. Rozhledna má své dveře otevřeny denně, v létě i v zimě.

Nejvýše položená rozhledna: Praděd v Jeseníkách

Rozhledna s televizním vysílačem byla postavena v nadmořské výšce 1 492 m n. m. a je velkým návštěvním uzlem turistů. Z vyhlídkové terasy umístěné ve výšce 1 563 m n. m. je úchvatný výhled na celé panorama Jeseníků. Za jasného počasí lze občas dokonce spatřit siluetu Vysokých Tater, Malou a Velkou Fatru.

  • Dobrou zprávou jistě je, že na vyhlídkovou terasu nemusíte šlapat po schodech, ale vyveze vás výtah. Rozhledna je taktéž otevřena celoročně a její součástí je nejen již zmíněný televizní vysílač, ale i restaurace a hotel.

Romantika v Praze: Petřínská rozhledna

Nejromantičtější místo Prahy, tedy Petřínská rozhledna, se tyčí nad matičkou Prahou v úctyhodné výšce 378 m n. m. Věděli jste, že za postavení Petřínské věže mohl Klub českých turistů? Ano. V roce 1889 navštívili členové tohoto klubu Paříž a samozřejmě, že nejvíce je nadchla Eiffelova věž. První smutky z toho, že v Praze nic takového nemáme, rozehnal nápad. Nápad na rozhlednu, která bude postavena na Petříně. Vše šlo skoro až neuvěřitelně rychle a Petřínská rozhledna byla slavnostně otevřena v srpnu roku 1891. Od té doby je toto místo hojně vyhledáváno nejen zamilovanými.

  • Pohled z vrcholu rozhledny je nepopsatelný. Výhled na hlavní město a jejích sto věží je prostě úchvatný. Pokud se vám k rozhledně nechce jít pěšky, můžete se nechat vyvézt lanovkou. Petřínská rozhledna je otevřena celoročně.

Rozhledna jižních Čech: Boubínská rozhledna

Nejvýše postavenou rozhlednou v jižních Čechách je Boubínská rozhledna. Je to mladá stavba, postavená před šesti lety v samém srdci Boubínského pralesa. Budete-li se chtít pokochat pohledem z jejího vrcholu, nemine vás procházka Boubínským pralesem, která je sama o sobě velkým zážitkem. Dřevěná rozhledna se tyčí do výšky 21 metrů a je postavena na šumavském vrchu Boubín ve výšce 1 362 m n. m.

  • Vyhlídková plošina nabízí znamenitý rozhled na celé panorama Šumavy a za příznivé viditelnosti lze spatřit i vrcholy Alp. Rozhledna je volně přístupná, navštívit ji tak můžete kdykoli.

Nejromantičtější rozhledna: Minaret

Jedna z nejstarších vyhlídkových věží u nás – Minaret v Lednici, byla zbudována v letech 1797 – 1802. Rozhledna stojí v překrásném zámeckém parku, který je součástí rozlehlého lednicko-valtického areálu na Břeclavsku. Její výška je 64 m, má celkem tři vyhlídkové ochozy a na ten nejvyšší vede 302 schodů.

  • Z vrcholu Minaretu si užijete krásný výhled na celý zámecký park, za lepšího počasí také Pálavu a Bílé Karpaty. Tato romantická svatba a její pohádkové okolí vás naprosto nadchne a rádi se sem budete vracet. Otevírací doba Minaretu je od dubna do října, kdy je celá zámecká zahrada nádherně rozkvetlá.

Všem výletnicím a výletníkům přejeme krásný začátek jara.