Abyste se mohla takovými návody řídit, musela byste být bezdětnou ženou v domácnosti nebo supermankou. Normální máma by se po takovém zápřahu nejspíš zhroutila a tu radost z pečení, nejspíš odsunutého do pozdních nočních hodin, by si pramálo užila. Jestli vás hlodá svědomí, že tomu vánočnímu úklidu nevěnujete tolik úsilí, kolik velí tradice, připomeňte si důvody, proč není záhodno se kvůli úklidu strhat:

1. Na okna už je stejně pozdě

Pokud jste nestihla umýt okna před příchodem mrazů, už se tím teď netrapte a nechte to na jaro. Prostředky na mytí oken ztrácejí za mrazivého počasí účinnost, nehledě na to, že voda na oknech ihned zamrzá. Ideálními měsíci pro mytí oken jsou duben a říjen, když zrovna nefouká vítr.

2. Uklízíte přeci průběžně celý rok

Málokdo z nás žije celý rok ve svinčíku a před Vánocemi se snaží na poslední chvíli dohonit, co se dá. Jestliže uklízíte průběžně, nemůže to u vás doma vypadat tak strašně, abyste tu nemohli oslavit Vánoce. Místo čištění se spíš snažte vymyslet, jak tu vytvořit víc místa - kam postavíte stromeček, kde budete sedět s návštěvami atd. Nepotřebnosti vykliďte, vyhoďte, schovejte.

3. Po svátcích to bude zase jako po výbuchu

Uklízíte celý měsíc, den před Štědrým dnem pulírujete do půlnoci kuchyň, která dostala během pečení cukroví na frak, probudíte se do bytu jako ze škatulky... a jdete obalovat řízky. Určitě tušíte, jak se bude kuchyň tvářit po slavnostní večeři. A také už asi máte zkušenost, jak vypadá obývák plný rozbalených dárků a drobků od cukroví. Stačí jeden den, a uklízecí četa bude moci nastoupit znovu. Budete sedět s pocitem marného snažení, vyčerpaná a rozmzelá.

4. S malými dětmi to vážně nejde

Uklízení s malými dětmi vypadá asi tak, že sotva se uklidí jeden kout, zadělá se druhý. Jestliže chcete domácnost během adventu udržet jakžtakž čistou, snažte se na místo uklízení plánovat co nejvíce vycházek. Vymetejte s dětmi besídky a vánoční dílny, navštivte prarodiče, a když to půjde, tak ratolesti u těch prarodičů na sobotní odpoledne zanechejte, ať si uděláte čas na vše potřebné.

5. Ježíšek se přeci narodil v chlévě

Přirovnání berme s nadsázkou, nikdo si doma nechce připadat jako v chlívku, zvláště na Vánoce ne. Je ale pravda, že Vánoce jsou o něčem jiném než o nablýskané podlaze a dokonalém interiéru jak ze žurnálu. Měly by být časem zastavení, rozjímání a příjemných chvil strávených s milými lidmi. Maratony si proto nechte na jindy.