„Vypráví se, že když stvořitel rozděloval přírodní krásy, byli obyvatelé údolí Zillertal obdařeni dvakrát,“ vysvětluje Christian Daun z turistické centrály. Jinak se to nedá ani vysvětlit, proč se tolik superlativů koncentruje právě v jednom tyrolském údolí, které se táhne od intálské dálnice 40 km před Innsbruckem směrem na jih.

1. Největší lyžování v Evropě

Zillertal je největší lyžařské údolí na světě a zimní sezona tu trvá do 10. dubna. Najdete tu celkem čtyři prázdninové regiony, k nejkrásnějším patří Zillertal Arena propojená s Zell-Gerlosem. Lyžařský areál se táhne přes čtyři vrcholy, nabízí 143 kilometrů skvěle upravovaných sjezdovek a 51 lanovek a vleků v nadmořské výšce mezi 580 a 2.500 metry nad mořem.

2. Nejdelší sjezdovka

Letos v létě se zrodila nová sjezdovka – rekordmanka, jmenuje se Höhenfresser a je to nejdelší sjezdovka do údolí v Rakousku s rekordním převýšením 1.930 metrů. Nabízí obrovský lyžařský zážitek – a to v jednom kuse! Navíc není nutné vracet se dolů do údolí kabinovou lanovkou, ale svištět z Übergangjochu (2.500 m) 8,4 km bez přestávky až k údolní stanici městečka Zell am Ziller.

3. Aréna pro šampiony

Kromě nové sjezdovky do údolí nabízí Zillertal Arena ještě jeden nový zážitek – Arena Champions. Každý návštěvník zillertálské arény se může stát šampionem arény. Podmínkou je vyhledat všech deset stanic Areny Champion a u každé stanice si vyzvednout si body Action-Point. Všechny stanice jsou skvěle značeny a účast je samozřejmě zdarma. Kdo získá deset akčních bodů, obdrží Arena Champion Finisher Book. Stačí na webu www.zillertalarena.com/champions zadat číslo svého skipasu.

4. Skvělý program pro děti

V zážitkovém zimním světě se děti nudit nebudou: dětské sjezdovky, jednoduché dětské lanovky, pohyblivé koberce a pestrý program naučí děti hrou zvládat první obloučky. Nechybí samozřejmě velké závody a dětské disko. Když je lyžování dost, můžete s dětmi vyzkoušet sáňkařskou dráhu Arena Coaster. Je dlouhá půl druhého kilometru a šestiminutový sešup zaručuje zábavu pro celou rodinu.

5. Good Morning Skiing – panenský sjezd za rozbřesku

Vyrazit první lanovkou pod sluncem ozářené vrcholy hor a pak si vychutnat sjezdy na čerstvě upravených sjezdovkách? Tento skvělý zážitek pro vás rovněž připravila od března Zillertal Arena. Každou středu a neděli se rozjíždí hlavní nástupní lanovky už v 6.55 hod. a vyvezou nadšence na pláně. Co je krásnější než čerstvě upravené a prázdné sjezdovky, bez čekání na vlecích a vyhýbání se nezkušeným lyžařům.

Jak se tam dostat: Středisko Zillertal Arena je skvěle dostupné – z Prahy po D5 na Mnichov, dále na Kufstein a za ním slabou půlhodinku výjezd na Zillertal a po 20 kilometrech jste v cíli.

Tajný tip: Do městečka Zell am Ziller jede i půvabná lokálka Zillertalbahn, na kterou přestoupíte z rychlíku v Jenbachu. Bez bolesti v zádech a příjemně odpočatí. Workoholici budou mít dobrý pocit, že se místo řízení auta mohou vyřádit na svém notebooku a pilně pracovat.

Více informací:
www.zillertalarena.com