Rodina naší čtenářky Andrei a její o generaci mladší devítileté sestry Terezky je velmi početná. „Je nás fakt hodně, takže před svátky u nás pečou snad všichni, spotřeba cukroví se počítá na kila,“ směje se Andrea. Když jsme obě vybrali, aby navštívily Merhautovo pekařství, významného dodavatele vánočního cukroví pro Albert, byly nadšené.

Návštěva u „profíků“ byla nejen příjemná, inspirativní, ale i chutná: Terezka, která si na konzumaci sladkého moc nepotrpí, se nechala vůní, tvary i zdobením cukroví svést natolik, že si tu „vyjedla“ osobní rekord.

Merhautovo pekařství oslaví v lednu 2016 už 25 let. Generace zakladatelů, manželé Merhautovi, už před 14 lety předali firmu svým dětem. Dnes má asi 80 zaměstnanců, kterým ale před Vánocemi pomáhá zvládnout nával práce až 50 brigádníků.

S pečením tu letos pro Albert začali už v půlce října a končí až 20. prosince. „Cukrovinkové trendy“ se moc nemění, i když patrné je směřování ke zdravému životnímu stylu," dozvěděly se Andrea s Terezkou od odborníků.

U „Merhautů“ pečou devatero druhů cukroví a snaží se používat přírodní suroviny. Andreu například zaujalo, že jako barvivo na některé druhy používají červenou řepu. Perníčky vyrábějí výhradně z českých surovin – med mají ze včelí farmy, ořechy vykupují přímo od dodavatelů, míchají si vlastní kořenící směsi, používají tuzemský rum, a ne nějaké tresti, kvalitní vajíčka a máslo.

„Používají vlastně úplně stejné suroviny jako já doma,“ říká Andrea. A hned uvažuje, že letos perníčky, které vyžadují uležení těsta i hotových kousků, vynechá. „Vloni jsem perníčky i sama pekla, bylo to moje první cukroví, na které nesáhla ani mamka,“ chlubí se Terezka, kterou „tanec kolem vánočního pečení“ vytáhne i od oblíbených pořadů v televizi.

„Cukroví, které jsme ochutnaly v Merhautově pekárně v Benátkách nad Jizerou, bylo vážně moc dobré, nedivím se, když si ho lidé koupí, že ochutnávají a ochutnávají a pak musí dokupovat. Při domácím pečení pak už není potřeba řešit kvantitu, ale soustředit se na to nejdůležitější – že jsme u toho spolu,“ říká Andrea.