Pokud k nim také patříte, pořiďte si alespoň kvalitní trezor, abyste je co nejvíce chránila před zloději.

Možná si myslíte, že vám se to stát nemůže – přijedete z dovolené, anebo se jen po náročném dnu vrátíte z práce a čeká na vás překvapení: vykradený byt. Počet vyloupených domácností totiž průběžně roste. A protože ukládání peněz doma je stále velmi oblíbené, vědí zloději, na co se zaměřit. Kam tedy své peníze uložit, pokud se rozhodnete, že je nesvěříte žádnému peněžnímu ústavu?

Matrace nestačí…

Staré dobré skrýše, jako je schovávání peněz pod matraci, jsou stále velmi oblíbené, avšak velmi nebezpečné. Pokud k vám nevítaná návštěva zavítá, přijdou totiž první na řadu. Především starší lidé jsou totiž nepoučitelní, a tak stále peníze schovávají v prádle, sekretáři či v hrníčku v kuchyni. Přitom investice do kvalitního domácího trezoru se velmi vyplatí. Kromě peněz totiž do něj můžete uložit i důležité dokumenty, šperky a doklady.

Když se rozhodnete pro koupi…

Umístění trezoru

Nejdříve si dobře rozmyslete, kam trezor doma umístíte. Pokud hledáte vysokou ochranu a chcete zaručit, že vám případný zloděj neodnese celý trezor, zvolte ten na zazdění. Jeho pořízení je však cenově náročnější a ne každý na něj doma má místo. Jednodušší variantou jsou tzv. nábytkové trezory, které postavíte samostatně nebo zabudujete do nábytku.

Velikost

Podle toho, co v trezoru hodláte skladovat, volte odpovídající velikost. Pokud do něj uložíte pouze peníze, pár šperků a nezbytné doklady, bude vám stačit mini varianta. V případě, že se chystáte uschovat i důležité dokumenty, například v šanonech, je třeba volit větší, které jsou rozděleny i na dvě a více pater. Odborníci doporučují volit větší trezor, než aktuálně potřebujete, protože počet věcí, které potřebujete uložit, časem narůstá.

Zabezpečení

Podle obsahu trezoru volte i jeho zabezpečení. Důležité je vědět, že trezory se dělí do několika bezpečnostních tříd, značené čísly od 0 do 5. Číslo 0 značí nejnižší bezpečnostní třídu a je vhodné pro uchování drobných šperků, menší hotovost, léků či osobní zbraně. Naopak třídy 4 a 5 jsou určeny pro podniky a bankovní účely.

Tip Kafe.cz

Základní ochranu představují trezory značené Z1 až Z3. První z nich představuje nejnižší možnou ochranu (lepší pokladnička), druhá je určena pro doklady a hotovost do 30 000 Kč a třída Z3 pro šperky, hotovost do 50 000 Kč, zbraně apod.

Standardní až vysoká ochrana

Další bezpečností třídy trezorů se označují čísly 1 až 3. První z nich, standardní, je vhodná pro domácnosti (a hotovost do 300 000 Kč), druhá představuje vyšší standard, hodí se pro hotovost až do 1 000 000 Kč, šperky či zbraně. Třetí představuje vysoký stupeň ochrany, pro běžné domácnosti je již zbytečná a nákladná, protože je určena pro hotovost v řádu milionů korun, větší množství šperků, zbraní atd.

Uzamykání

Než trezor koupíte, je důležité také zvážit, jakým způsobem jej chcete zamykat. Může být opatřen motýlkovým bezpečnostním klíčem, anebo mechanickým či elektronickým číselným zámkem.

Tipy Kafe.cz