KAFE.cz vám pomůže vybrat si tu správnou možnost:

Nejnovější vědecké výzkumy naznačují, že nejdůležitějším produktem vlastnoručního pečení cukroví je... domácí předvánoční atmosféra. Cože, vy jste mysleli, že tím hlavním produktem vašeho pečení jsou ty malé sladké věci, které během prosince skladujete v papírových krabicích, na Štědrý den je nakladete na podnosy, po Novém roce usilovně nabízíte návštěvám a po Třech králích je schováte do mrazáku nebo rozdrobíte slepicím? Ale kdepak! Existuje hned několik jiných způsobů, jak si ty kalorické bombičky, zvané vánoční cukroví, opatřit. Každý z nich je méně časově náročný, méně namáhavý, méně znečišťující vaši kuchyň – a některé jsou i levnější.

Pravidlo číslo jedna proto zní: pečte, jen pokud opravdu chcete.

Pečení je skutečně krásný způsob, jak sobě i svým blízkým připomenout, že Vánoce se blíží. Spolu s vůní vanilky a perníkového koření se ve vašem bytě rozhostí i radostné očekávaní Ježíškova příchodu. Ale!

  • Pokud pečení nesnášíte, pokud válení vanilkových rohlíčků považujete za nesnesitelnou piplačku, pokud pro vás výroba cukroví představuje jenom další úkol na seznamu, který vás před Vánoci okrádá o cenné hodiny spánku, pak prostě nepečte a přejděte rovnou na poslední řádky tohoto článku.

Cože, stále jste tady? Ano, tak trochu jsem to tušila. Pečení cukroví má totiž přeci jenom něco do sebe. Jak to udělat, aby bylo co nejpříjemnější?

Pečte sama, pokud...

...si zakládáte na virtuózním provedení svých obvyklých čtyřiadvaceti druhů cukroví. Jste-li puntičkářka, která nehodlá dělat kompromisy, pokud jde o dokonale vykroužený tvar vosích hnízd nebo perfektně slepené linecké, z jehož okrajů nesmí vylézat marmeláda a patlat vše okolo, pak jste zřejmě stvořena pro pečení sólo.

  • Vyhraďte si na to čas, pošlete manžela s dětmi do kina a užijte si to. Nezapomeňte pečící seanci doplnit svým oblíbeným nápojem – hodí se například baileys nebo vánoční punč.

Pečte s dětmi, pokud...

...tolik neřešíte dokonalý vzhled cukroví a jste ochotna se smířit s tím, že část těsta zřejmě přijde vniveč. Pečení je pro děti velkým předvánočním zážitkem – to si jistě pamatujete sama z vlastního dětství. A může jím být i pro vás, pokud v půlce vykrajování nezjistíte, že vás dětské neobratné ručky přivádějí k šílenství. Ideální pro dětskou spolupráci je třeba vykrajování perníčků nebo jejich zdobení.

  • Jako předehru si můžete s dětmi přečíst kapitolu o pečení perníčků z Dětí z Bullerbynu Astrid Lindgernové: „Nevím, kdy začínají Vánoce jinde, ale u nás v Bullerbynu začínají Vánoce ten den, kdy se pečou perníčky...“

Pečte s kamarádkami, pokud...

...máte ráda při práci společnost a netrváte na vlastních receptech po babičce, které uchováváte ručně přepsané a založené v domácí kuchařce. Holčičí pečící seance se může proměnit ve velmi příjemný domácí mejdan, jehož výsledkem bude krabice několika druhů cukroví, jež se ve vaší spíži objeví téměř bezpracně.

  • Hodí se ovšem pouze v případě, že jste ochotná akceptovat různorodé přístupy k tvorbě: někdo dává do těsta na vanilkové rohlíčky vlašské ořechy, jiný zase lískové. A považte, někdo je dokonce netvaruje ručně, nýbrž je vykrajuje formičkou ve tvaru měsíčního srpku. Neslýchané!

Nepečte vůbec, pokud...

...pečení považujete za úmornou dřinu, jak už bylo řečeno výše. Jak si v takovém případě cukroví opatřit? Existuje hned několik možností.

  1. Získejte ho od rodičů, od tchýně, od kamarádek pilných včeliček, zkrátka od kohokoli, kdo je ochoten ho kvůli vám napéct trochu víc. Půjdete-li na ně s lichotkami („Tvoje cukroví je tak svělé, to moje je příšerné...“), uvidíte, že takových lidí se ve vašem okolí najde překvapivě hodně.
  2. Objednejte si ho v pekařství. Třeba ve virtuálním. Zkuste to například na stránkách vanocnicukrovi.cz, kde nabízejí 1 kg od 360 Kč.
  3. Podívejte se do mrazáku. Nezbylo tam něco od loňska?
  4. Minimalistická varianta, kterou stihnete i 23. prosince: zajeďte do IKEA a kupte si tam krabici švédských perníčků. Budou stejně skvělé jako ty z Dětí z Bullerbynu. A vaše děti je mohou snadno a rychle ozdobit bílkovou polevou, třeba pomocí zdobicích tubiček Dr. Oetker, čímž i kupované perníčky získají dokonalé domácí mimikry.