Diskutujte: Věnujete svým vlasům na podzim zvýšenou péči?

Stejně jako pleť, i vlasy je potřeba chránit před škodlivým UV zářením. Také je potřeba co nejvíce zabránit jejich vysušování, trápí je i nadmíra prachu, chlór, mořská sůl a podobné nástrahy. To všechno dohromady pak způsobí, že po sezoně dovolených jsou vlasy vysušené, křehké, lámavé a vypadají jako sláma. Co pro ně můžete udělat?

Vláha nadevše

Hydratace vlasů je koncem léta úplně nejdůležitější. Právě obsah vody ve vlasech značí „zdraví“ vlasů. Průměrný vlas obsahuje zhruba 12 – 16 % vody ve své struktuře. Bohužel nestačí vlasy pořádně máčet, to vlasům spíše škodí, ale je potřeba chránit vlasy, aby nepřicházely o svoji vláhu vysycháním.

Ztráta hydratace způsobuje, že vlasy jsou drsné, třepí se jim konečky a ztrácí svůj lesk. Přitom prevence je jednoduchá. Kromě hydratačních a vyživujících šamponů, kondicionérů a masek na vlasy se vám možná bude hodit hydratační vlasový sprej. Ty se nanášejí před tepelnou úpravou, nebo až po ní. Obsahují hydratační složky a důležité vitaminy. Stejně tak je možné používat přípravky, které vodu ve vlasech zadržují.

Kafe.cz radí:

  • Zkuste vsadit na banány a med, které obsahují mnoho potřebných vitamínů a minerálů. Udělejte si speciální domácí masku pro zvlášť vysušené a vyčerpané vlasy. Rozmixujte jeden banán se dvěma lžičkami medu a přilijte trochu olivového oleje. Maska se hodí pro všechny typy vlasů a doporučujeme ji nanést na čtvrt hodiny dvakrát týdně, dokud nebudou vlasy znovu v kondici.

Dodejte vlasům vitaminy

Nejlepšími vitaminy na vlasy jsou vitaminy A, B a zinek. Vitamin A redukuje vznik mazu a pozitivně působí na pokožku, B zase omezuje vypadávání vlasů, chrání před UV zářením a brání také tvorbě lupů a zinek zabraňuje nadměrnému vysušování vlasů. Nejlepší pak bude kombinace pestré a vyvážené stravy a dodání nějakého komplexního doplňku stravy určeného přímo na krásu a zdraví vlasů v létě.

Kafe.cz říká:

  • Vitamin A: játra, rybí tuk, tučné ryby, vejce, mléčné produkty, mrkev, sladké brambory, kapusta, špenát, sušené meruňky, melouny, dýně a další
  • Vitaminy skupiny B: mléko, luštěniny, obilniny, zelenina, ovoce, ořechy, semínka, rýže, sýry a další
  • Zinek: játra, vejce, dýňová jádra, hovězí i vepřové maso, ořechy a další