Inženýr ekonomie se dlouho svého oboru nedržel. „Po škole jsem dostal práci typickou pro absolventa: dělal jsem referenta. Hledal jsem cokoli, co by mě bavilo víc.“

Televizní štace

Na inzerát se přihlásil do konkurzu na redaktora Československé televize a uspěl. „Dostal jsem základy profese, zkusil jsem si všechny možné televizní práce. To bylo k nezaplacení. Jenže když se nám měla narodit dvojčata, bydleli jsme v pronajatém bytě a neměli žádné úspory,“ vysvětluje důvod, proč přijal nabídku dělat tiskového mluvčího tabákovému gigantu. Své angažmá na Nově pak vnímá jako výbornou kombinaci šéfredaktor + moderátor.

„Vyhovovalo mi, že jsem četl zprávy, za které jsem byl plně odpovědný. Odešel jsem prakticky hned po nástupu nového rumunského šéfa. Neměl jsem z něj dobrý pocit.“ A štace na Primě? „To bylo trochu složitější, byl jsem tam v době, kdy se hlavně šetřilo. Doba, kdy se do programu začalo konečně investovat, přišla až po mém odchodu.“

Nejdůvěryhodnější věk začíná až teď

Lidé z televize často mluví o silné osudové přitažlivosti, Pavel Zuna ne. Přesto se do křesla moderátora dvakrát vrátil. „Návraty jsou těžké, asi jsem výjimka. Ale v cizině bych v tomto věku byl teprve na začátku období, kdy je novinář nejdůvěryhodnější.“ Po odchodu z „viditelného“ postu působil v regionální televizi RTA a na videoserveru Stream.cz.

„Teď pracuju pro Seznam, dělám dramaturgii a částečně píšu dva videocykly, jinak jsem na volné noze… Mám větší možnost plánovat si čas než v televizi, ale zase mi trochu chybí ten zpravodajský ruch a lidé kolem,“ přiznává držitel spousty televizních cen.

Čtyřnásobný otec

Dvacetiletá Anička, kterou má z prvního manželství, se potatila. „Studuje prvním rokem žurnalistiku. Teď zrovna je smutná, protože dostala mononukleózu a nepojede na tábor jako vedoucí.“ Oba 14letí synové mluví o profesi sportovních komentátorů.

„Honza s Matějem jsou typická jednovaječná dvojčata, úplně si vystačí sami. Adélce je osm, je to taková herečka. V okamžicích dobré nálady je neodolatelná, ve chvíli, kdy náladu nemá, je nesnesitelná,“ směje se Pavel.

Pavel Zuna (45)

  • Byl mj. šéfredaktorem zpravodajství a programovým ředitelem TV Nova a šéfem zpravodajství a publicistiky TV Prima.
  • S manželkou, novinářkou Andreou, se seznámil během cesty s Václavem Havlem po Jižní Americe.
  • Od dětství rád sportuje. „Teď hlavně běhám. Taky mám víc času na čtení a můj největ,koníček‘ jsou samozřejmě děti.“