Osoby samostatně výdělečně činné mají možnost se přihlásit do systému paušální daně, díky čemuž mohou ušetřit tisíce korun. Ne každému se však registrace vyplatí. Princip paušální daně spočívá v tom, že OSVČ každý měsíc platí jeden paušální poplatek, který zahrnuje jak zdravotní pojištění, tak sociální pojištění a daň z příjmů. Informoval o tom web Kurzy.cz.

Ve finále to znamená hlavně méně „papírování“, neboť daná OSVČ bude komunikovat jen s jedním úřadem, a to úřadem finančním. Stejně tak nebude muset vyplňovat daňové přiznání a přehledy pro zdravotní pojišťovnu a správu sociálního zabezpečení. Pro koho je systém paušální daně vhodný?

Registrace v systému paušální daně se nevyplatí například řemeslníkům a zemědělcům, kteří uplatňují výdajový paušál ve výši osmdesáti procent. Z těch živnostníků, kteří uplatňují paušál ve výši šedesáti procent, se pak registrace vyplatí hlavně těm, kdo mají vyšší příjmy a zároveň nemají děti a manželku.

Nejvýhodněji z toho vyjdou ti podnikatelé, kteří uplatňují výdajový paušál ve výši čtyřiceti procent. Pro představu, například živnostník s ročními tržbami 800 tisíc korun by díky přechodu na paušální daň mohl ušetřit na odvodech státu 7 001 korun měsíčně, tedy 84 012 korun ročně.

Vše má ale svá úskalí. V případě, že se poplatník rozhodne vstoupit do režimu paušální daně, zároveň ztrácí možnost uplatnit například slevu na poplatníka, slevu na manžela či manželku a slevu na invaliditu.

Stejně tak nemůže uplatnit úroky z hypoték nebo příspěvky na životní či penzijní pojištění a další. Je tedy na každé OSVČ, aby si řádně propočítala, zda se jí přechod na paušální daň skutečně vyplatí.