Ač je vám teprve dvacet let, v podstatě už patříte mezi zkušené herečky, když hrajete od devíti let, co říkáte?

No nevím, jestli se to dá nazývat zkušeným hercem. Já osobně bych řekla, že za sebou mám spoustu velmi zajímavých zkušeností, za které jsem velmi ráda.

Jak jste se k herectví dostala? Pamatujete si ještě, když jste stála poprvé před kamerou?

Vlastně ani pořádně nevím, jak jsem se k herectví dostala. Rozhodně za to vděčím mamince, která mě přihlásila do nějaké castingové agentury, to bych řekla, že byly ty prvotní kroky. A poprvé před kamerou si pamatuji velmi dobře, bylo to v roce 1998, kdy jsem začala „moderovat“ spolu s dalšími asi 5 dětmi pořad o hudbě, který se jmenoval Návštěvy u paní hudby. Bylo to úžasné, do teď si pamatuji, jak vypadalo to studio, jak tam se mnou byla maminka, jak mi říkali, že až se rozsvítí to červené světýlko na kameře, tak mám začít mluvit :). Byl to nezapomenutelný zážitek.

Měla jste tehdy trému? Už jste se jí zbavila?

Tehdy jsem asi trému tolik neměla, to mi to ještě pořádně nedocházelo, co se děje. Teď bych řekla, že je to horší :). Často mívám takový ten pocit sevřeného žaludku, když vím, že už je po klapce :). Myslím, že tréma vůbec není špatná věc, udržuje vás v perfektním soustředění na práci.

Vaši rodiče měli jako televizní produkční asi k tomuto povolání dost blízko...

Moji rodiče dělali produkční ještě před revolucí, už 20 let se oba věnují úplně odlišné činnosti, takže když jsem já začínala, tak už v televizi ani jeden z nich nedělal.

Herectví je určitě krásné povolání, nicméně nejisté, chtěla byste se mu v budoucnu plně věnovat?

Samozřejmě jsem velmi ráda za každou nabídku, herectví mě neuvěřitelně baví, ale jsem si vědoma toho, jak nejisté je to povolání, nicméně bych ráda v tomto prostředí setrvala i v budoucnu, ať už před kamerou nebo za ní. Tím myslím, že by mě bavilo dělat třeba asistenta režie, být na tom „place“ :).

Nešla jste na konzervatoř, ale na technickou školu...

Jmenovala se sice Technická škola, ale já jsem studovala obor Management obchodu a služeb. A myslím, že nikdy není k zahození, mít vystudovanou ekonomiku, jazyky, účetnictví, marketing, management.

To určitě, nicméně nyní jste populární jako herečka, jako televizní tvář... Je to příjemné, když se k vám hlásí lidé na ulici?

Na ulici mě poznává relativně dost lidí a příjemné je to, jak kdy. Záleží na tom, co za lidi mě pozná. Je-li to skupina pubertálních kluků, nepatří to k nejpříjemnějším okamžikům, když na mě pokřikují, ukazují, přijdu si jako zvířátko v ZOO, někteří lidé se zkrátka vůbec nedokáží ovládat. Někdo dokáže být i vulgární a hrubý, to ale člověk nesmí vůbec řešit a zaobírat se tím. A pak jsou ty příjemnější momenty, když mi někdo řekne, že se třeba na seriál Ulice dívá moc rád a že má rád naši rodinu, to mě vždycky potěší. Jsou i lidé, kteří se na mě podívají, uvědomí si, odkud mě znají a takovým hezkým způsobem se na mě usmějí :).

Ve dvaceti letech jste už tak známá, nezpychnete nám, Patricie?

Myslím, že kdybych měla zpychnout, tak už se to stalo, ale že by teď, po čtyřech letech bum a stal se ze mě nafoukanec, to snad nehrozí :). Moje okolí, rodina a přátelé, by mi to ani nedovolilo a rychle by mě vrátilo do reality :). Já si své práce vážím a jsem za ní ráda, ale nemám pocit, že by mě to tudíž vyvyšovalo nad ostatní, jednoduše, nepřijde mi, že bych měla mít nějaký důvod, být namyšlená a „zpychlá“ :).

Máte nějaký herecký sen?

Zahrát si princeznu :)? Ne, to už asi ani tolik ne, spíš si zahrát v nějakém tom klasickém českém filmu.

A herecký vzor?

Přiznám se, že nemám žádné herecké vzory. Líbí se mi Meryl Streep, ale za svůj vzor bych ji nepovažovala. Člověk by měl hrát podle sebe a ne kopírovat něčí práci. Můžete někoho obdivovat, rád se koukat na jeho vystupování. Nikdy jsem nebyla typ, co by měl nad postelí plakáty a kopíroval, ráda jdu svou vlastní cestou.

Jste herečka, ale především hezká mladá žena, jak se díváte na emancipaci? Měly by ženy přece jen v některých oblastech přenechat vůdčí pozici a iniciativu mužům?

Myslím, že muž by měl být hlavou a živitelem rodiny a žena tou opatrovnicí rodiny, samozřejmě tím nemyslím, že by měla celý den stát u plotny a nechodit do práce, ale přeci jen na tom rozdělení něco bude.

Jaký je váš názor na feministky?

Na mě jsou feministky už trochu extrém, nemám ráda extrémy, nejlepší je zlatá střední cesta. Chápu, že bojují za ženská práva, což je důležité, samozřejmě v některých otázkách není o čem diskutovat, ale někdy mám pocit, že jsou jejich názory moc vyhrocené, že by nejradši všechny chlapy poslaly na jinou planetu. Ale bez nich to přece taky nešlo :).

V čem se podle vás hlavně liší ženské a mužské myšlení a pohled na svět?

Muži jsou z Marsu a ženy z Venuše... A tak to opravdu je, takže se prostě naše pohledy na věc lišit musí, máme jiné názory, jiný úhel pohledu…

Věříte v lásku na první pohled?

Věřím v lásku na první pohled, ale pouze takovou tu platonickou, nenaplněnou.

Existují podle vás věrní muži, nebo jim to geny prostě nedovolí, jak často říkají?

Myslím, že rozhodně existují věrní muži, stejně jako nevěrné ženy a naopak. Každý to má prostě jinak. Je pravda, že chlapi jsou zkrátka lovci, mají možná tu sexuální potřebu větší a když si to ještě párkrát sami sobě řeknou v koupelně před zrcadlem... :)

Když se ženě líbí nějaký muž, může podle vás oslovit toho muže a ne naopak, jak je to zažité? Už jste to někdy udělala?

Proč by nemohla, každý může oslovit, koho chce, kde chce a kdy chce. Otázkou je, s jakým úspěchem se setká.

Jak vypadá muž vašich snů?

Vysnívat si muže je podle mě blbost, protože těžko si žena vysní existující bytost, splňující její požadavky, je lepší nesnít, o to víc vás potěší, když potkáte muže a vy si uvědomíte, že to je ten správný typ :).

Prozraďte našim mužským čtenářům, čím vás muž zaručeně dostane a čím zaručeně odradí?

Nemůžu prozradit něco, co nevím. Ale zaručeně mě odradí, když „nebude vonět“, to opravdu nesnáším. Nemusí to být ale zase žádný převoněný šampón, to rozhodně ne, zkrátka zlatá střední cesta.

Který muž ze známých tváří či celebrit je podle vašeho gusta?

Těch je mnoho. :) Líbí se mi třeba Ivan Trojan, Vojta Dyk, Kuba Prachař, Karel Roden. Myslím, že v našem repoertoáru je spoustu pěkných a charizmatických mužů.

Jako blondýnka se asi občas stanete terčem vtípků o blondýnách, dokážete se jim zasmát nebo se vás dotýkají? Znáte nějaký dobrý?

Já se vtipům směju vždycky, pokud je pochopím :). Ať už o blondýnách, ženách obecně, nevidím důvod, proč by se mě měly dotýkat, když nejsou přímo o mně, tak je to dobré. Znám jich spoustu :). Třeba, co dělá blondýna, když má přilepený ucho ke skříni? Poslouchá Kabáty :). Můj oblíbený :).

Umíte vařit? Co vám jde nejlépe? Umíte rajskou omáčku a svíčkovou?

Já spíš radši peču, než vařím, ale vaření mě taky baví. Moje ségra umí výborně vařit. Odebíráme pravidelně jeden časopis o vaření, který asi nemohu jmenovat, česky něco jako Chuť..., kde mají skvělé recepty. Když peču, dělám nejčastěji bábovku, štrůdl, marmeládové šátečky, cheesecake, cukroví samozřejmě atd. A nejradši vařím různé zapečené těstoviny, protože ty i ráda konzumuju :). Vynikající rajskou dělá maminka, tak tu se naučím až časem a svíčkovou zase babička, takže není třeba, abych je uměla já :).

Co je vaše nejoblíbenější jídlo?

Jsem už asi 15let závislá na Nutelle :), ale jako opravdové jídlo právě zmíněná maminčina rajská a babiččina svíčková.

Jste štíhlá, nicméně, držela jste někdy v minulosti nějakou dietu? A pokud ano, s jakým výsledkem?

Diety moc v oblibě nemám, možná proto, že nejsem schopná je držet :). Tudíž výsledky nic moc. Ale myslím, že člověk by se neměl trápit nějakým tím kilem navíc, pokud samozřejmě není obézní, pak už jde hlavně o zdraví.

Co říkáte současnému trendu vyzáblých modelek, což u nich často vede k anorexii?

Vyloženě mi to vadí, je to právě ten důvod proč většina holek a žen, už se nejedná jen o mladé holky, co řeší každé kilo, tolik trápí jejich postava. Vadí mi, že kdosi stanovil, že jen vyhublá holka s 90-60-90 je ten ideál krásy. Proč? Ale hlavně už to není sranda, ať už anorexií nebo bulimií trpí opravdu velké množství žen, jen proto, že na ně z každého časopisu vykukuje modelka kost a kůže a nejhorší na tom je, že tímto způsobem stejně nedosáhnou té vytoužené postavy, ale akorát si zničí zdraví. Když už chce mít člověk hezkou postavu a má pocit, že to je pro něj nutnost, musí jíst zdravě, nepřejídat se a dostatečně cvičit a hodně pít (vodu samozřejmě).

Co říkáte soutěžím krásy, zúčastnila jste se někdy nějaké?

Myslím, že se svýma trpašličíma mírama by mě těžko do nějaké vzali :). Ale rozhodně mi to nevadí, jsem šťastná, že nemám 180 cm.

Jaký je váš názor na drogy, upřímně, už jste někdy vyzkoušela třeba trávu? Byla byste pro legalizaci marihuany?

Upřímně? Ano vyzkoušela :). A legalizace? Já nevím, řekla bych, že je mi to nějak jedno. Myslím, že lidi, kteří trávu hulí, ji budou vesele hulit úplně stejně dál, ať už bude legalizovaná nebo ne.

Jaké jsou vaše koníčky?

Kamarádi, rodina, naše domácí zvířena, sport, tv, knížky, koně. Scházím se s přáteli, ráda trávím čas se svojí rodinou, jezdím s mámou na koně.

Sportujete?

V létě rozhodně víc než v zimě. Ale že bych to nějak přeháněla se říct nedá.

Jakou muziku máte ráda a jakou byste neposlouchala ani náhodou?

Já mám ráda mnoho stylů muziky od popu, přes oldies, ska, hip hop, r´n´b až po klasickou hudbu. A ani náhodou? No nevím, nerada bych někoho urazila.

Mládež dnes moc nečte, jste v tomto směru výjimkou? Přečtete si třeba občas nějakou knihu, máte oblíbeného autora?

Patricie Solaříková
V televizním a filmovém světě se Patricie Solaříková pohybuje od svých devíti let. Vystupovala už jako dítě také v několika zahraničních reklamách. Když jí bylo dvanáct let, získala roli v Ranči U Zelené sedmy (Studničková Anna), k níž později přibyly i role v Zakleté třináctce, Smetanovém světě a v Ulici (Tereza). Patricii láká studium režie nebo produkce na FAMU, jednomu z těchto oborů by se ráda jednou věnovala.

Čtu ráda, ale rozhodně míň, než bych si přála. Oblíbená je asi od Jeffrey Archer Kane a Abel. Výborné čtení.

Sledujete SuperStar? Líbí se vám někdo ze soutěžících?

Superstar sleduji, i když ne úplně pravidelně, občas mi to uteče, ale ráda na ni koukám. Nejvíc se mi líbí Adéla Banášová, je úžasná moderátorka, vtipná, inteligentní a neuvěřitelně pohotová, myslím, že s Leošem Marešem jsou dokonalá dvojice. A ze soutěžících moc nevím, protože si je napamatuji jmény, kdo zpívá úchvatně je Martin Chodúr, ale řekla bych, že jsou tam všichni velmi talentovaní.

Jak jste na tom vy sama se zpěvem, nechtěla byste to v téhle soutěži zkusit?

Já určitě ne, ráda si zpívám v autě, ve sprše, ale veřejně, na to moc nejsem. Hodně se stydím, což můj výkon velmi ovlivňuje :)

A závěrem jeden dotaz z úplně jiného soudku:

Věříte, že 21.12.2012 bude skutečně konec světa, jak se teď hojně objevuje na internetu, toho dne prý končí kalendář starých Mayů?

Já doufám, že tomu tak není a nebude. Snad jim jenom došel papír nebo na co to psali.