Právě tento pátek je načase vyrazit s přáteli do zahradní restaurace, uspořádat piknik, jít na dlouhou procházku do parku nebo alespoň otevřít okno a zhluboka vdechovat vůni začínajícího léta.

  • Je totiž nejšťastnější den roku: dlouhé a vlahé večery lze trávit venku, a navíc je pátek, víkend je za dveřmi a prázdniny jsou na dohled...

Výzkum mluví jasně

Shodneme se na tom nejen my, obyčejní smrtelníci, ale i vědecké kapacity: britský matematik Cliff Arnall „vypočítal“ toto datum díky vzorci, v němž sečetl průměrnou délku pobytu pod širým nebem a v přírodě, vynásobil to množstvím sociálních kontaktů, přičetl vzpomínky na prázdniny z dětství, vydělil to stoupající venkovní teplotou a připočítal vzrušení z nadcházející dovolené.

  • Zní vám to trochu šarlatánsky? Ano, je třeba přiznat, že onen báječný vzorec vznikl na objednávku pro jednoho amerického výrobce zmrzliny v rámci reklamní kampaně (šťastní lidé zřejmě jedí více zmrzliny a nanuků než lidé nešťastní).

Ale i když připustíme, že Arnallův vzorec je pouhý marketingový podfuk, neznamená to, že bychom se jím nesměli řídit. Co může být v předprázdninový pátek lákavějšího, než procházka ve vlahém večeru a víno s přáteli? A i když dr. Arnall dává své jméno a svůj vědecký titul do služeb reklamy, rozhodně se můžeme řídit jeho radou: „Neměli bychom se sami sebe ptát, kolik vyděláváme, ale jak moc jsme šťastní,“ říká. „Nejlepší rada, kterou mohu komukoli dát, je méně pracovat a trávit víc času s lidmi, které máme rádi. To vás totiž udělá nejšťastnějšími.“

Mohlo by vás také zajímat: Kde na světě jsou lidé nejšťastnější? nebo 12 kroků ke šťastnějšímu životu