Jsem nekuřačka a kouření nesnáším. Nikdy jsem si nedovedla představit, že by se v mém bytě kouřilo. Jenže můj nový partner bez cigarety nevydrží, klidně si zapálí i krabičku za večer. A protože miluje pohodlí, nejradši si zakouří u televize. Jenže mně to vadí. Neustále větrám a stejně se toho pachu nemůžu zbavit. Je jím cítit celý byt, dokonce i moje oblečení. Zkoušela jsem si s přítelem promluvit, ale řekl, že kouření se nevzdá, nikdy a kvůli nikomu. Mám ho ráda a nechci o něj přijít, ale nevím, co dělat,“ popisuje svůj příběh slečna Zuzana (29).

Kuřák a nekuřák – věčný problém

Když spolu jednu domácnost sdílí kuřák a nekuřák, je to vždycky těžké. Zvlášť, pokud je touha po cigaretě silná. Takoví kuřáci totiž doma bez cigarety nevydrží, a tak je třeba hned na začátku nastavit hranice. Pokud je v bytě jediný nekuřák, anebo dokonce dítě, měl by onen nikotinový »závislák« projevit dostatek pochopení a na kouření v místnosti zapomenout. I když bude celou dobu větrat, typický pach cigaret z bytu (a ze sebe) samozřejmě nedostane.

Zajímavosti KAFE.cz

  • Na celém světě kouří 1,3 miliardy lidí.
  • U nás je podle průzkumů 36 % kuřáků, z toho pouze 26 % je starších 18 let. Ostatní jsou děti a mladiství.
  • Na následky kouření u nás ročně zemře 18 000 lidí.
  • Každé páté úmrtí u nás souvisí s cigaretami a kouřením.

Domov plný cigaret

Žila jsem v kuřácké domácnosti, oba rodiče hojně kouřili a vždy si zapalovali jen v kuchyni. Jenže odtud se onen pach rozlézal do celého bytu. Navíc mi v prouzené místnosti jídlo ani nechutnalo. Teď mám partnera, který je také kuřák. Nedá si říct a v bytě si zapálí, ale alespoň jsem dosáhla toho, že se posadí k otevřenému oknu. Ještě horší je to v autě, kde si cigaretu neodpustí a já jsem po čtvrthodinové jízdě načichlá jako z nějaké putyky,“ svěřuje svou zkušenost paní Andrea (33).

Kouří partner? Stanovte si pravidla!

Pokud je partner silný kuřák, tak snadno ho to neodnaučíte, ale co se kouření v bytě týká, jediná možnost je stanovit pravidla a dohodnout se s ním, kdy a kde bude či nebude kouřit. Ložnice by měla být zcela tabu – nejen, že se v pachu cigaret špatně spí, ale může hrozit i požár, pokud se zapálenou »špinkou« usne. Máte-li možnost, domluvte se s ním, že bude chodit před dům, na balkon, terasu, zkrátka na vzduch. Upravte mu prostředí tak, aby v něm pobýval rád – může zde mít příjemné posezení, popelníky, časopisy, ale i malou přenosnou televizi atd. Pokud to nejde, zkuste ho přesvědčit, aby si zapálil jen v otevřeném okně.

Tip Kafe.cz

Máte svého partnera rády a kouřit ho prostě neodnaučíte? Pořiďte mu aspoň nový STOP filtr na cigarety. Jde o osmifiltrový nástavec, který výrazně snižuje množství vdechovaného dehtu a dalších karcinogenních látek vznikajících při kouření.

Kuřáka? Už nikdy více!

Kuřáci často zapomínají, že neohrožují jen sebe a své zdraví, ale že pasivní kouření je stejně nebezpečné pro všechny členy domácnosti. „Partner doma kouřil pravidelně, mně to nevadilo, než se u mě objevily dýchací potíže a astma. Jsem přesvědčená, že za to mohou cigarety. Nakonec jsme se rozešli a já se zařekla, že kuřáka již nikdy více,“ doplňuje svou zkušenost paní Olga (39).

Tipy KAFE.cz

Jak pohltit cigaretový kouř

  • Kromě pravidelného větrání můžete vyzkoušet nejrůznější pohlcovače pachu (existují konkrétně na kouř), anebo babské rady. Pomáhá prý mletá káva na talířku, ale i citron s jedlou sodou, které do sebe zápach vstřebávají.
  • Je prokázáno, že kouř pohlcují i některé rostliny, a tak jestli sdílíte domácnost s kuřákem, pořiďte si sukulent Tchýnin jazyk. Jako skvělé čističky vzduchu fungují i břečťan, potos, aloe či juka.