Město módy, krásy a šarmu. Právě tak by se dala označit francouzská metropole Paříž. Během staletí se rozrostla tak nebývale, že tu žijí téměř tři miliony lidí. I dnes platí, že kdo má kumšt a talent, v Paříži prorazí. A tak je Paříž městem obchodníků, stejně jako nejlepších evropských módních návrhářů, jejichž butyky můžete vidět v okolí Place Vendôme a na Champs-Élysées. A začínající malíři či spisovatelé s pár drobnými v kapse stejně jako před desítkami let míří do čtvrti Montmartre, aby zde konečně prorazili na výsluní, jako kdysi Toulouse-Lautrec.

Eiffelovka: Různá roční doba, různá výška

Být v Paříži a nevidět Eiffelovu věž – to nepřipadá v úvahu! Když byla v roce 1889 slavnostně otevřena, vyvolávala úžas i despekt. Dnes jsou kritické hlasy dávno umlčeny a proslulá rozhledna je nejznámějším skvostem Paříže, kterou dnes navštíví kolem tří milionů turistů ročně.

Další šperky Paříže, aneb co nevynechat

Notre-Dame – nejslavnější pařížská katedrála na ostrově La Cité se stavěla od roku 1 163 téměř tři staletí. Katedrála je známá i díky románu Victora Huga Chrám Matky Boží v Paříži.

Opera – nejprostornější operní stánek na světě se rozkládá na ploše neuvěřitelných 11 tisíc metrů čtverečních. Opera byla postavena v letech 1862 až 1875 a je nejtypičtější stavbou z časů Napoleona III.

Elysejský palác – původně soukromý reprezentační palác se stal od roku 1873 oficiálním sídlem francouzských prezidentů.

Champs-Élysées – nejznámější třída Paříže byla původně bažinou, kterou se Pařížanům dlouho nedařilo odvodnit. Dnes je plná obchodů a restaurací.

Vítězný oblouk – tyčí se uprostřed náměstí Place de Gaulle na konci Champs-Élysées. Padesát metrů vysoký oblouk byl vystavěn na přání Napoleona I.

Invalidovna – útočiště starých invalidů nechal postavit král Ludvík XV. V Dôme des Invalides je pohřben císař Napoleon. Nedaleko areálu je i vojenské muzeum, které se pyšní nejbohatší sbírkou exponátů na světě.

Montmartre – bývalé i současné lákadlo umělců, vápencový vršek klenoucí se nad městem. Dominuje mu bílá stavba kostela Sacré Coeur. Na Monmartru najdete proslulý Moulin Rouge. Velkým lákadlem je i bulvár Clichy a place Pigalle, centrum nočního i hříšného života Paříže.

La Défense – moderní čtvrť plná obchodních staveb a kanceláří. Srdcem je Grande Arche – velký oblouk v ryze moderním hávu otevřený před 13 lety.

Tipy Kafe.cz: Kam za nákupy?

  • Galerie Lafayette – slavná nákupní galerie se nachází na bulváru Hausmann a pořídíte zde širokou škálu zboží nejrůznějších světových značek, například Armani, Dior, Chanel, Givenchy a mnohé další. Nakupovat zde můžete od pondělí do soboty od 9.30 do 20 hod. Ve čtvrtek až do 21 hodin. Více na: www.galerieslafayette.com
  • La Bon Marché – nejstarší nákupní centrum v Paříži rozhodně stojí za návštěvu. Navrhl ho totiž samotný Gustav Eiffel. Nachází se zde i proslavený obchod La grande épicerie de Paris, ve kterém najdete přes 5 000 specialit z celého světa – od minerální vody z Welsu po rajčatový protlak z Neapole. Nachází se na Rue de Sevres a otevřeno je od pondělí do soboty od 9.30 do 19 hodin. Ve čtvrtek potom do 21 hod. Více na: www.lebonmarche.fr
  • Rue de Rivoli – tento bulvár rozhodně stojí za návštěvu. Najdete zde velké množství obchodů různých značek, a to za přijatelné ceny. Jmenujme u nás známé obchody H&M, Zara, Yves Rocher a mnohé další.
  • Champs-Élysées – jedna z nejslavnějších ulic na světě vás nadchne širokou nabídkou přepychových obchodů, ale i kaváren, kin či divadel. Navštívit zde můžete luxusní parfumerie, obchody se značkovým oblečením a řadu dalších. Pokud ji chcete projít celou, pořádně se nachodíte. Je totiž přes dva kilometry dlouhá.

Kafe.cz zjistilo: Nač si dát pozor?

  • Na dopravu, protože Paříž, to je jeden velký chaos automobilů, motocyklů i autobusů. A proto se vyvarujte jako čert kříže toho, abyste do centra jeli autem – mnohem lepší je využít pařížského metra, které je pohodlné, spolehlivé a poměrně levné. Síť podzemky sice vypadá na první pohled nepřehledně, protože má přes patnáct linek a téměř 400 stanic, ale díky kvalitnímu značení si rychle zvyknete.
  • Na kapesní zloděje, protože ti jsou v Paříži šikovní stejně jako všude jinde na světě. Největší koncentrace rychlých rukou je na nádražích, na letištích a v městské dopravě, ale o peněženku chudší můžete odejít i z Eiffelovky nebo z Louvru.
  • Na pařížská předměstí, o kterých statistiky říkají, že v nich panuje největší kriminalita. Především na návštěvu arabských čtvrtí byste si měli nechat zajít chuť, i když mohou být pro cestovatele dobrodružného ražení velmi zajímavé.

Tip Kafe.cz

  • V Paříži můžete velmi výhodně nakoupit i modely světových návrhářů. Stačí ji jen navštívit v období velkých výprodejů, které se konají dvakrát ročně. První z nich začíná v lednu, druhý na přelomu června a července a nabízí slevy až 80 %.