Pochopitelně není v našich silách zaručit vám, že se seznámíte s libovolným vyhlédnutým mužem. Ale jestliže se do vašeho „erotického pole“ přiblížil potenciálně vhodný partner (je volný nebo „na lovu“ a chemicky byste k sobě pasovali), téměř určitě budete schopná přitáhnout jeho pozornost i v případě, že zbývá třeba jediná minuta, než se přiblíží zastávka, na které z MHD obvykle vystupuje.

Následující řádky také nejsou podrobný manuál, ale souhrn tipů, které vzešly z nejrůznějších psychologických výzkumů. Dost pravděpodobně budete muset zapojit i improvizační schopnosti. Čím méně času máte, tím méně je váhání na místě.

Takže... Co by mohlo pomoct, pokud máte:

Méně než jednu minutu

To je opravdu šibeniční termín, ale za pokus to stojí. Nejspíš stihnete použít jedinou funkční zbraň – své oči. Ať vás ani nenapadne cudně klopit zrak, jestliže jste se dostala se zajímavým mužským objektem do očního kontaktu. Podle studie zveřejněné v časopisu Archives of Sexual Behavior muži stačí pouhých 8,2 vteřiny, aby láskou doslova ztratil hlavu.

Psycholog Jon Maner z Florida State University navíc vzkazuje, že láska na první pohled klidně může být to pravé a vydržet na celý život. „Ve skutečnosti se kloníme k závěrům, že to nejdůležitější se odehraje ještě rychleji – za pouhou půl vteřinu! Lidé jsou silně naladěni za rozlišení atraktivity protějšku.“

Méně než půl hodiny

Ať už se jedná o zmíněnou společnou cestu městskou hromadnou dopravou, nebo třeba náhodné setkání na pracovní akci, v tomto limitu vsaďte kromě očí také na řeč těla. Nonverbální signály o vás prozradí víc, než si myslíte. Nedávejte si ruce křížem přes prsa, působíte pak nedostupně. Mnohem lepší je spustit je podél těla nebo dát do klína. Nenápadně si odmotejte z krku šálu nebo šátek – jsou sice moderní, ale podle britského průzkumu muže zajímá výstřih jako maximálně třetí ukazatel na ženě v pořadí (někdo upřednostňuje oči nebo nohy, ale všichni dotázaní dali výstřih nejhůř na třetí místo).

Usmějte se. Dáte tak jasně najevo vstřícnost. Nepotřebujete, aby dotyčný půl hodiny, které zbývají do konce akce, váhal, jestli vás vůbec může oslovit, a pak se nakonec ani neodhodlal. Dejte najevo, že jste otevřená kontaktu, úsměv a opakovaný přímý neuhýbající oční kontakt jsou k tomu nejlepší prostředky.

Půl hodiny až hodina na popovídání

Přibližně tolik by mohlo trvat například první rande se zajímavm chlapíkem ze seznamky nebo obchodní oběd s dodavatelem, který vás vždycky přitahoval. Předem si rozmyslete, co si oblečete. Podle serveru askmen.com patří mezi nejpřitažlivější letní ženské „vychytávky“ perličkové šperky, končící těsně v krčním důlku, už dlouho se ví, že „funguje“ červená barva. Podpatky vysoké 8 – 10 centrimetrů podle vědeckých výpočtů doslova „zařídí“ vyvážení vaší postavy do příznivých proporcí. To všechno hraje ve váš prospěch.

Také zmíněná řeč těla je bonus. Zkuste nenápadnou taktiku, která se jmenuje zrcadlení. Jestliže budete s mírným časovým odstupem napodobovat partnerovy pohyby (hlavně nic nápadného!), získáte v jeho očích na atraktivitě. V praxi to znamená například se po chvíli opřít loktem o stoleček, pokud to udělal on apod. Páry, které se přitahují, zrcadlí instinktivně. Vy tomu můžete trochu pomoct a vytvořit tak dojem, že jste spřízněná duše a dotyčnému rozumíte.

Tip kafe.cz: Co nejrychleji se alespoň na chvilku pod nějakou záminkou zbavte kamarádky – jen 25 % dotázaných Britů pod 35 let potvrdilo, že by se odhodlalo oslovit neznámou ženu, když je ve společnosti přítelkyně. O samotě vaše šance razantně stoupají.

Odpoledne nebo večer

Jestliže víte, že spolu strávíte odpoledne nebo večer – například jste se sešli na společné narozeninové oslavě kamarádky, můžete začít rozpřádat delší rozhovor. Jeho cíl je jediný: potvrdit potenciálnímu partnerovi, že máte o něj také zájem a může se přiblížit. Buďte vstřícná a nedělejte dlouho drahoty se smluvením další schůzky nebo poskytnutím telefonního čísla, jestliže také o dotyčného stojíte. Je potvrzeno, že 65 % mužů, kteří si z vašich signálů nejsou jistí, že se mohou ozvat, vám už nezavolá.

Během úvodních hodin rozhovoru se vyvarujte přílišné konzumace alkoholu, mohla byste mít jazýček ostřejší, než sama chcete. Vynechte ožehavá témata ze svého života – na ty bude čas mnohem později. Své šance na seznámení výrazně zvýšíte ve chvíli, kdy vzbudíte v muži dojem, že se vám může svěřit. Věděla jste, že podle statistik je jen málo milenek mladších, štíhlejších nebo krásnějších, než jsou podváděné partnerky? To, co k nim muže táhne, je nejčastěji pocit pochopení. To je také vaše šance zaujmout muže na celý život, ačkoliv původně říkal, že za hodinu musí běžet :-)