• Také už se vám to určitě stalo. Vyslechla jste si dobře míněnou poklonu, která pro vás ale ve skutečnosti žádnou poklonou nebyla.

Tak například: „Ty jsi ale zhubla!“ (Což si v duchu přeložíte jako: „Ty jsi dřív ale byla tlustá! Bylo nám hloupé ti to dávat najevo, ale...“). Anebo třeba: „Takhle máš ty vlasy mnohem hezčí!“ (Čemuž rozumíte tak, že předtím jste vypadala příšerně.)

Mohlo by vás také zajímat: Kde na světě jsou lidé nejšťastnější? nebo 12 zvyků, které dodržují šťastné dvojice

Jak se těchto až příliš omšelých komplimentů vyvarovat a co říkat místo nich?

Přinášíme vám několik tipů:

  1. Říkejte pravdu. Chcete-li někomu zalichotit, nikdy si nevymýšlejte a nechvalte něco, co podle vašeho názoru hodno pochvaly není. Objekt vašeho komplimentu by to hravě rozpoznal. Raději zapojte svůj pozorovatelský talent a najděte něco, co se opravdu pochválit dá. Něco takového lze najít na každém. Tak například: „Tahle barva ti sluší.“ nebo: „Nevěděla jsem, že vaříš tak výbornou kávu.“
  2. Pochvalte něco, co není vidět na první pohled. Nového účesu si všimne každý. Zkuste ale na svém protějšku objevit něco méně prvoplánového, co by bylo hodno pochvaly. Tak třeba: „Tvůj příspěvek na poradě na mě udělal velký dojem.“ Nebo: „Líbilo se mi, jak mluvíš se svou matkou. Je vidět, že máte opravdu hezký vztah.“
  3. Neváhejte zalichotit někomu, kdo je chvále vystaven neustále. Možná vám to připadá jako nošení dříví do lesa, ale ani krásní a úspěšní lidé nejsou imunní vůči novým a novým komplimentům. Lichotek není nikdy dost.
  4. Nikdy nespojujte kompliment s žádostí o nějakou pomoc. Váš kompliment, jakkoli by byl míněn upřímně, by tak nejspíš nevyzněl.
  5. Neváhejte lidi chválit za jejich zády. S největší pravděpodobností se to dozvědí a vaše pochvala jim bude připadat o to upřímnější.
  6. Mějte se na pozoru, když vás někdo požádá o váš upřímný názor. Jakkoli vás povzbuzuje, abyste řekli, co si opravdu myslíte, ve skutečnosti takový člověk hledá spíš podporu a ujištění než brutální upřímnost.

Stejně důležité, jako naučit se komplimenty rozdávat, je také umět je přijímat. Zde platí jedna jednoduchá zásada: važte si každé pochvaly. Neshazujte ji, nezpochybňujte ji, nehaňte zbytečně to, co bylo pochváleno. Odpovědi typu: „Ale prosím tě, to se ti jenom zdá.“ nebo: „To mám jenom ze sekáče.“ si rovnou strčte za klobouk.

  • Nevíte-li jak na lichotku reagovat, prostě se jenom usmějte a řekněte jedno jediné slovo: „Děkuji!“