Stalo se pravidlem, že v zimě nějaký klub otužilců předvede hromadnou koupel svých členů mezi ledovými krami. Bere to jako propagaci svého zdravého koníčka. Zatímco diváci na břehu zachumláni v kožichu svírají v dlaních sklenici svařáku, otužilci se čvachtají ve vodě blížící se nule. Nevadí jim to, mají trénink. Řeknou vám, že se roky sprchují studenou vodou, každé ráno cvičí u otevřeného okna, nepřetápějí v ložnici, i v zimě chodí lehce oblečení a v létě denně plavou v řece. Jejich tělo je na chlad zvyklé.

Slavná minulost

Špičkoví nebo tak říkajíc profesionální otužilci mají u nás dlouhou tradici. Jejich otec-zakladatel, zlatník Alfred Nikodém, jako první v zimě veřejně plaval v roce 1923 v Praze ve Vltavě. Už 5 let nato vyhrál v kategorii starších mužů pařížský pohár v plavání napříč Seinou, kdy voda měla 9 oC.

Už z toho důvodu je zřejmé, že dohady o tom, jaká teplota je pro člověka ideální, nemůžou být zcela objektivní. Otužilec má tělo přivyklé na chlad a snadněji se přizpůsobí i přechodům teploty.

Člověk odchovaný v paneláku, který je zvyklý na centrální vytápění, se nikdy nemůže shodnout s osobami, jež na noc topení vypínají. Každý bude mít svou pravdu. Ten otužilejší má výhodu v tom, že ušetří za topení a navíc se jeho organismus lépe popere s přechodem do zimy. Bývá také méně nemocný. A to už za to stojí.

Tipy pro domácí pohodu

  • Rozdíl povrchové teploty (nábytku, podlah, oken) by neměl být vyšší než 4 oC. Pokud máme vytopeno na 22 oC, nábytek by neměl mít méně než 18 oC.
  • Relativní vlhkost by se měla pohybovat mezi 33 a 50 %. Obytné místnosti mají mít 18 až 22 oC.
  • Obytné místnosti mají mít 18 až 22 oC.
  • Na chodbě stačí 10 až 15 oC. V koupelně příjemně působí 25 oC.