Pro své první galerijní období od května do konce září GASK představí české veřejnosti zcela poprvé unikátní výstavu Emil Filla: Archiv umělce, premiérově v Čechách pod názvem Kontakt vystaví také sbírku konceptuálního umění Erste Bank, nabídne také stálou expozici Sbírka 123 a vzácnou středověkou iluminaci s motivem těžby a zpracování stříbra, pocházející přímo z Kutné Hory z období 15. století. Za provozem GASK stojí nejmladší umělecký tým na poli české galerijní scény v čele s hlavním kurátorem Ondřejem Chrobákem, šéfem Lektorského centra Ondřejem Horákem a ředitelem Janem Třeštíkem.

Unikátní výstava Emil Filla: Archiv umělce bude zahrnovat jak jeho vlastní tvorbu, tak i reprodukce Pabla Picassa, A3 fotografie pořízené Josefem Sudkem nebo výstřižky tisků, které si Filla pečlivě archivoval na kartony. Fillův vizuální archiv je vlastně strukturovaným "chaosem" dějin umění, v němž je možné objevovat ohniska malířových zájmů a východiska jeho teoretických a výtvarných snah.

Sbírka konceptuálního umění Erste Bank nazvaná Kontakt ukazuje díla umělců střední a východní Evropy od 60. let do současnosti. Mezi nimi jsou zastoupeni Ján Mančuška, Běla Kolářová nebo Jiří Kovanda. Cílem výstavy Kontakt je reflektovat politickou a ekonomickou transformaci v Evropě a hodnotu umění na pozadí specifického kulturního, sociálního a ekonomického vývoje v post-socialistických zemích. Sbírka Kontakt byla sestavována ve spolupráci s mezinárodním týmem kurátorů a historiků umění a vznikala od roku 2004. Představena již byla například v MuMoK ve Vídni. Kurátoři Jana a Jiří Ševčíkovi připravili pro GASK extenzivní výběr uměleckých děl ušitý na míru přímo pro nově zrekonstruované prostory Jezuitské koleje.

GASK veřejnosti zpřístupní na dobu tří měsíců středověkou iluminaci původem právě z Kutné Hory, která je jednou ze tří na světě dochovaných. Iluminace bude vystavena s tématickou doprovodnou expozicí, která přiblíží kulturní pozadí doby, kdy iluminace vznikla. Kurátory expozice jsou Zdena Studničková a Jiří Fajt. Iluminace byla doposud vystavena pouze jeden den v loňském roce a přišlo se na ni podívat 6 000 lidí. Pro zhlédnutí iluminace bude nutné předem zarezervovat prohlídku.

Stálá expozice Sbírka 123 odkryje umění z depozitáře GASK, kde nechybí Josef Čapek, Toyen, Jan Zrzavý, Otto Gutfreund, František Tichý nebo Vladimír Boudník. Díla ve stálé expozici budou řazeny netradičně dle data získání od 60. let přes období normalizace až do současnosti, ve třech na sebe navazujících celcích.

V GASK bude probíhat progresivní činnost také na poli Lektorského centra. Studentům gymnázií a středních škol je určen mobilní lektorský program GASKtour - interaktivní a zábavná soutěž zaměřená na výtvarné umění, architekturu a film odehrávající se v prostorách a blízkém okolí speciálně upraveného londýnského autobusu double-deckeru, který jezdí po středočeských městech. Středověkou iluminaci nechali zástupci Lektorského centra spolu s několika dalšími uměleckými artefakty zpracovat do reliéfů rozeznatelných hmatem a určených pro nevidomé. "Připravujeme stálé programy pro děti předškolního věku, studenty nebo zahraniční návštěvníky, v naší lektorské činnosti nezapomínáme ani na seniory nebo sociální menšiny. Úplnou novinkou jsou aktivity pro nevidomé a sociálně odloučené," říká vedoucí Lektorského centra GASK Ondřej Horák. Lektorská činnost GASK se bude inspirovat i v jiných institucích než jen galerijních, informace bude čerpat z provozů, které pracují s dětmi, studenty i staršími občany.

GASK chce na více než třech tisících metrech čtverečních poskytnout v Čechách ojedinělý přátelský galerijní prostor, inspirovaný konceptem nejznámějších světových galerií, jako jsou Centre Georges Pompidou v Paříži, Tate Modern v Londýně nebo MoMA v New Yorku. Součástí GASK je book store, kavárna, galerijní obchod, nechybí odpočinkové zóny, dětský koutek a přebalovací pulty.

Vstupné do GASK na jednotlivé výstavy se pohybuje v rozmezí od 60 do 150 Kč, děti do 12 let mohou galerii navštívit zdarma, slevy mají studenti do 26 let a důchodci. Využít lze také rodinné vstupenky, skupinové slevy či roční členství. Galerie je otevřena od úterý do soboty vždy od 10 do 18 hodin, v neděli od 10 do 17 hodin.