Mohlo by vás také zajímat: Příběh Stely: Nesnáším bílou kůži, toužím se stále opalovat

Jak pozná člověk vznikající pigmentovou skvrnu?
Na kůži těla se mu objeví skvrna hnědého odstínu různé intenzity. Skvrna může být v niveau okolní kůže, neprominuje nad okolí a není plastická. Tento typ změny barvy na kůži spíše označujeme jako hyperpigmentace. Jindy může být barevná změna vystouplá, můžeme si ji nahmatat, může mít drsný povrch. Tyto změny označujeme jako pigmentové névy (znaménka) nebo seborrhoické bradavice.

Jak laik pozná, že je pigmentová skvrna nebezpečná?
V případě, že dochází ke zvětšování ložiska, tvar se stává nesymetrický, hranice ložiska se rozpíjejí do okolí, v barvě dochází ke střídání více odstínů hnědé od bledé až po černou, eventuálně se na povrchu objeví uzlík nebo oděrka či krvácení.

Jsou všechny pigmentové skvrny potenciálním rizikem onemocnění kůže, např. rakoviny kůže?
Za rizikové lze označit všechna nově vzniklá znaménka a ložiska hnědé barvy velikosti nad 6 mm v průměru (platí hlavně pro znaménka).

Existují opatření, jak zabránit vzniku pigmentových skvrn?
Jednoznačně je to ochrana před působením slunečního záření na kůži. Každé spálení kůže, hlavně v dětském věku, a každá nadměrná sluneční expozice je pro kůži nebezpečná. Kromě používání opalovacích krémů s ochranným faktorem je důležité pro ochranu používat sluneční brýle, pokrývky hlavy a trička.

Patří mezi prevenci i ochrana kůže opalovacími krémy s vysokými UV faktory?
Ano, používání opalovacích krémů s vysokým ochranným faktorem je důležitou prevencí vzniku kožních nádorů (hlavně nádorů nemelanomového typu).

Může onemocnění kůže vzniknout i po chirurgickém odstranění pigmentové skvrny?
Pokud jsou již změny pokročilé, může, i po chirurgickém odstranění, docházet k dalšímu šíření nádorových buněk do organismu.

Co má dělat pacient, který má na těle několik znamének?
Nejlepší je návštěva u dermatologa, který po zhodnocení nálezu na kůži určí, jak rizikové změny na kůži pacienta jsou a určí další postup léčby a sledování.

Existují tělesné partie, kde je výskyt pigmentových znamének rizikovější?
Jsou to jednoznačně místa vystavená slunečnímu záření a sluncem nejvíce poškozená. Avšak pigmentové skvrny a znaménka se mohou vyskytnout prakticky kdekoliv na kůži těla.

Podporuje časté slunění výskyt pigmentových skvrn?
Ano, platí to zvláště pro hyperpigmentace.

Může z obyčejné pihy vzniknout znaménko?
Klasická piha (ephelides) již sama o sobě je pigmentovým znaménkem, patří mezi benigní melanocytární skvrny.

Postihuje vznik pigmentových skvrn více ženy než muže?
Ženy jsou vznikem pigmentových skvrn postiženy častěji než muži, ale víc než pohlaví hraje důležitou roli při vzniku pigmentových změn na kůži fototyp kůže (pigmentace kůže, barva vlasů a očí) a věk pacienta.

Ovlivňují pigmentové skvrny i hormonální změny a výkyvy?
Ano, týká se to hlavně období těhotenství, užívání antikoncepce nebo jiné hormonální substituce.

Mohou pigmentové skvrny nebo znaménka samy zmizet?
Většinou se jedná o trvalý projev. Některé hyperpigmentace při důsledné ochraně před sluncem mohou zesvětlat. Jsou známy případy spontánního vymizení maligního melanomu kůže, což ale znamená velmi nepříznivý prognostický znak onemocnění.

Jak se postupuje při léčbě pigmentových skvrn?
Musíme odlišit léčbu hyperpigmentací a léčbu znamének.
Při léčbě hyperpigmentací se velmi často používají různé „bělicí krémy“, slupování pomocí AH kyselin, 20% kyselina azelainová, eventuálně některé typy laserového ošetření (např. Q switch Alexandrit laser, rubínový laser). Vždy je nutná důsledná eliminace slunečního záření. Pigmentová znaménka se odstraňují chirurgicky vyříznutím.

Zdroj: Partner pro zdraví