Ořechové placičky s kandovaným ovocem

Pokud se nebojíte mírně složitějších receptů, zpestřete vánoční tabuli ořechovými placičkami s kandovaným ovocem. Prvním krokem je příprava husté kaše ze šlehačky, mouky a cukru. Do ní (ještě za tepla) přidejte nasekané kandované ovoce a mleté ořechy. Ze směsi vytvořte menší placičky, které nechte dozlatova upéct v předehřáté troubě. Až vystydnou, obalte je čokoládovou polevou a ozdobte strouhaným kokosem, mletými ořechy či jinou pochoutkou dle chuti.

Cukroví z vína

Příprava cukroví z vína je naopak velmi snadná. Výsledek přitom předčí očekávání – jakmile ho dáte na stůl, v okamžiku se po něm slehne zem. Jen málokdo by hádal, že nadýchané a neskutečně lahodné cukrovinky tvoří pouze tři základní ingredience: mouka, tuk a bílé víno. Smíchejte je a těsto nechte na cca 12 hodin uležet. Poté čtvrthodinku pečte v předehřáté troubě, až budou dozlatova. Ihned po vyndání nezapomeňte cukroví obalit v moučkovém cukru.

Košíčky s nutelovým krémem

Na košíčky je vždy radost pohledět. A když je naplníte krémem vyšlehaným z pudingu, másla a oříško-čokoládového krému, zaručeně se stanou dominantou sváteční tabule. Potěší vás, že příprava není tak náročná, jak se na první pohled jeví. Korpus můžete obarvit dohněda přidáním kakaa a krém ve finále dozdobit strouhanou čokoládou, mandlemi nebo kokosem.

Ořechové kostky

Milovníci oříšků jsou vděční za každý nový recept. Některé snoubí staré známé chutě se zbrusu novými přísadami. Nejdříve udělejte pěnu z másla, cukru a citronové kůry. Poté do ní vmíchejte mouku, vejce, prášek do pečiva, skořici a mleté ořechy. Těsto dejte na půlhodinku vychladit do lednice, poté ho rozválejte na velikost plechu a potřete zahřátu marmeládou. V troubě předehřáté na 180 °C pečte po dobu deseti minut, ještě horké těsto rozkrojte na polovinu a položte na sebe. Nakonec nakrájejte na kostičky a ty obalte v čokoládové polevě.

Dekadentní čokoládové lanýže

Závěr patří úžasným čokoládovým lanýžům neboli truffles. Ještě jste neměla tu čest? Až je poprvé ochutnáte, zažijete nepoznanou slast. A co je ještě lepší, ani tento recept nerozhodí méně pečením nepolíbenou hospodyňku. Jak tedy na ně?

Ingredience:

  • 225 g (1 šálek) krémového sýra
  • 375 g (1,5 šálku) moučkového cukru
  • 500 g (2 šálky) rozpuštěných polosladkých čokoládových lupínků
  • 1 1/2 lžičky vanilky
  • posyp podle vašeho výběru (arašídy, kakao, sladké sypání, nasekané oříšky atd.)

Ve větší míse ušlehejte dohladka krémový sýr a pozvolna k němu vmíchejte moučkový cukr. Doplňte o roztavenou čokoládu a vanilku a směs důkladně promíchejte tak, aby měla homogenní konzistenci. Nehte těsto hodinku uležet v lednici a po ztuhnutí z něj vytvarujte koule. Nakonec lanýže uválejte v posýpce – třeba z mletých ořechů.

Také se nemůžete dočkat, až letos opět zavládne kouzelná atmosféra Vánoc a vy si ji s protentokrát vychutnáte ještě o něco více než obvykle?