Nebojí se kritiky, z chyb jsou podle ní ty nejlepší zkušenosti, žije naplno a ptá se, když něco neví. Tvůrkyně Fler.cz La femme Mimi šije dvě kolekce ročně, drží se principu udržitelnosti a ráda proměňuje staré věci v nové.

Řekněte nám něco o sobě. Jaká byla vaše cesta k tvoření?

Moje cesta k tvoření je velmi přirozená a spontánní, vzhledem k tomu, že rodiče jsou malíři a vyrůstala jsem v ateliéru odmala, tak to ve mně asi zůstalo...

Odmala jsem měla volné ruce, mohla jsem si oblékat, co chci, tvořit si a dělat různé věci, co mě baví... hodně mě bavilo vyšívání, uklidnilo mě to a zajímavé je, že jako dítě mě to bavilo. Taky jsem pomáhala tátovi míchat barvy, maloval hodně, celý den a vždycky mi řekl, ať si sednu vedle něho a ať se ho snažím okopírovat. Nebavilo mě to, ale nic jiného nebylo, žádný internet, YouTube, počítačové hry ani TikTok, tak jsem vždycky dělala, co mi řekl. Když mi bylo 8 let, tak jsem začala bydlet s babičkou, ta mě vedla k šití. Když jsme chtěli něco nového na sebe, tak nám vždycky něco ušila a my jsme se sestřenicí byly u toho a pomáhaly jsme jí. A tak moje cesta k tvorbě začala, vždycky jsem si vytvořila sama oblečení nebo hledala způsob, jak ho nakombinovat, předělat, upcycling jsem dělala, když to ještě nebylo v módě.

Popište moment, kdy jste si uvědomila, že vaše tvorba už není „jen“ koníček.

V momentu, když se o mou tvorbu zajímali i jiní lidé, několik butiků s nezávislou módou v Praze po mně chtělo moje věci a prodali vše během týdne a nestíhala jsem dodat zakázky a slíbené kousky. V tom momentu jsem si říkala, že už potřebuji pomoci, začala jsem hledat švadlenky, které si se mnou rozumí, a začaly jsme šít spolu.

Co vám na vaší tvůrčí cestě nejvíce pomohlo?

Pomohl mi hodně talent, umělecký cit, který jsem zdědila po rodičích, ale talent vám nestačí, tvrdá práce a trpělivost je někdy důležitější. Taky si nechám poradit, když mi něco nejde, tak jdu za někým pro rady a taky se neustále učím nové věci a techniku...

Jakou radu byste dala začínajícím prodejcům na Fleru?

Dělejte vše s láskou, musí vás to bavit, sami byste tu svoji tvorbu nosili nebo si ji přáli mít. Nebojte se kritiky a prodělku, z chyb jsou nejlepší zkušenosti, ptejte se, když něco nevíte, vyhledávejte odborníky a neustále se vzdělávejte. :)

Pro Fler.cz připravila Lucie Bednářová