Svou první velkou roli kdysi Anne Hathaway získala díky tomu, že spadla ze židle. Stalo se jí to u konkurzu na film Deník princezny. Režisérovi Garrymu Marshallovi se její roztomilá nemotornost tak zalíbila, že ji okamžitě obsadil do role stejně zbrklé a neohrabané puberťačky, která jednoho dne zjistí, že ve skutečnosti je dědičkou trůnu malého evropského království. . „Anne Hathaway je kombinací Julie Roberts, Audrey Hepburn a Judy Garland,“ prohlásil o ní Garry Marshall později a tím jí otevřel cestu k velké filmové kariéře ve filmech jako Zkrocená hora nebo Ďábel nosí Pradu.

„Role princezen může člověk hrát jen do určitého věku, potom v nich začne vypadat směšně. Brzy budu mít dost času na role narkomanek a prostitutek, za které se získávají Oscary a jiná ocenění,“ prohlásila Anne Hathaway v době, kdy natáčela Deník princezny. A dokonale si tím předpověděla svůj budoucí osud. Právě letos byla totiž nominována na Oscara za roli narkomanky ve filmu Rachel Getiing Married. O tom, zda skutečně získá zlatou sošku, se rozhodne tento víkend, v noci z neděle na pondělí.



A nejen to. Anne totiž chystá velké oscarové překvapení. Právě ona bude nedělní předávání cen zahajovat velkolepým tanečním číslem, které právě pilně nacvičuje spolu s Hughem Jackmanem.

Čekání na toho pravého

Anne Hathaway se nedávno rozešla s Raffaellem Follierim, se kterým žila celé čtyři roky. A momentálně se snaží vyřadit ze svého šatníku všechno, co by jí ho sebeméně připomínalo – šaty na doma, pohodlné tepláky a trička, ve kterých se s ním povalovala u televize, a svetry, které si koupili dva stejné – jeden pro něho, jeden pro ni. „Je to pro mě celé těžší, než jsem čekala,“ přiznává. „Ještě jsem se s tím nevypořádala. Vůbec nevím, kým vlastně chci dál být.“

K rozchodu ale měla víc než pádné důvody: její expřítel byl totiž odsouzen do vězení za zpronevěru a praní špinavých peněz. „Nešlo o žádný velký, dramatický rozchod. Když ho loni přišli zatknout, už jsme se nějaký čas chystali, že půjdeme každý svou cestou. Zkrátka už není součástí mého života,“ konstatuje Anne.

Její rodiče si ostatně po rozchodu s Follierim náramně oddechli. Jakožto spořádaní manželé z New Jersey se na mládence, jehož hlavním životním cílem zřejmě bylo napodobovat životní styl bohatých a slavných, vždycky dívali s podezřením. Stejně jako na předchozího Annina přítele, promotéra newyorského nočního klubu. Přivede si konečně Anne domů chlapce, který by se rodičům aspoň trochu zamlouval? „Jsem hrozně loajální, a to ke každému,“ krčí Anne rameny. „A někdy je pro mě těžké rozpoznat, kdo si mou loajalitu zaslouží .“

Úplně nová Anne

Jako téměř každý, kdo má za sebou čerstvý rozchod, se Anne pokouší najít své nové já. V průběhu uplynulých měsíců na sobě změnila skoro všechno. Posilovala, trénovala kickbox, změnila stravovací návyky a pořídila si tak úplně novou, sportovnější postavu. Z někdejší střelené „princezny“ se stala spíše vážná mladá dáma. A nechala si ostříhat své dlouhé černé vlasy, které donedávna byly jejím poznávacím znamením – ačkoliv to nebyl její vlastní nápad, žádal to od ní režisér filmu Rachel Getting Married. Přál si totiž, aby Anne působila co nejvěrohodněji v roli depresivní feťačky. „Nehodlal o tom diskutovat. Nechtěl vidět na plátně ani stopy po té staré Anne Hathaway,“ konstatuje herečka. A jak je zřejmé, ta malá oběť se jí víc než vyplatila.