Herci byli rok mimo domov a museli žít po hotelech. To je ale také dost sblížilo a stala se z nich dobrá parta. Vzájemná podpora a kamarádství se pak hodilo přímo na place, protože režisér své svěřence hnal do různých extrémů. "Já jsem si představovala čisté řeky, kde voda skáče přes kamínky a tady houby, tady byly bažiny, rozpadlé smradlavé ryby, do toho svazovaly krovy zvířecími střevy, takže to smrdělo a my si všichni mysleli, že chytneme tyfus. A ta moje představa byla taková libá, já jsem si myslela, že budeme točit Poklad nad stříbrném jezeře," vzpomíná na natáčení Gabriela Osvaldová. (Zdroj: www.ceskatelevize.cz, pořady, říjen, 2008)

Akční maminka

Herec jedné role a nyní fotograf pro internetový deník Ludvík Hradílek si však i toto nehostinné prostředí užíval plnými doušky. Bral ho jako zpestření všedního života, kdy nemusel vstávat do školy o půl 7 ráno a mohl pobíhat skoro celý rok venku. Roli Havranpírka podle svých slov dostal díky tomu, že byl hubený, měl vyražený zub a byl věčně hladový. Však také pocházel z desetičlenné rodiny. "Maminka viděla v novinách inzerát, že hledají někoho do filmu o pravěku a já byl z dětí nejvychrtlejší, tak ukázala na mě. Měla zkušenosti, strávila dva měsíce na natáčení filmu Na samotě u lesa, protože tam hráli mí sourozenci děti Lavičkovy. Hrozně se jí to líbilo, byl to pro ni velký zážitek, tak si myslela, že by to každé z jejích dětí mělo zažít." Přes kamerové zkoušky prošel také díky tomu, že kuře, které dostal za úkol sníst "sežral velmi naturálně".

Nabídky už nebyly

Ludvík Hradílek byl po natáčení filmovými štáby zapomenut. Nabídky nebyly žádné, a tak se znovu zaměřil na studium a maturitu. Rychle ho pohltil život a jiné problémy. Už jako dvaadvacetiletý měl první dítě, o rok později druhé a v pětadvaceti třetí. "Bylo to strašně skvělé a po herectví neštěkl ani pes. A protože jsem neuměl psát, tak jsem začal fotit a fotím dodnes." Přemýšlí, proč u herectví nezůstal. Jedním z důvodů může být i to, že mu samotná trilogie připadá dost hrozná. "Myslím, že se na to nedá koukat". Směje se v rozhovoru pro Českou televizi hlavní hrdina. (Zdroj: www.ceskatelevize.cz, pořady, říjen, 2008)