Ořechy obsahují zárodek celé další rostliny, které musí zabezpečit růst, proto v sobě obsahují látky důležité pro první okamžiky růstu. Jsou tedy i díky tomu skvělým zdrojem energie. Považujeme je za nutričně velmi hodnotné potraviny s ochranným účinkem proti vzniku celé řady onemocnění. Jsou zdrojem draslíku, hořčíku, fosforu, zinku, jodu, mědi, selenu, vitaminu E.

Zdravé tuky

Jak už jsme v začátku zmínili, ořechy jsou plné tuků, a to těch zdravých nenasycených. Omega-3 mastné kyseliny se nejvíce vyskytují v mandlích a vlašských ořeších. Oproti tomu škodlivých nasycených tuku je v ořeších minimální množství. Ovšem nic není zadarmo. Ořechy jsou sice na jednu stranu velmi zdraví prospěšné, ale jsou to také energeticky bohaté potraviny, je tedy potřeba hlídat jejich spotřebu.

Kromě výše zmíněného je přínosem ořechů i vysoký obsah vlákniny. Vláknina spolu s vysokým množstvím tuků a minimálním množství sacharidů dělají z ořechů potravinu s nízkým glykemickým indexem. To znamená, že skvěle zasytí a navíc na velmi dlouho. A nemusíte přitom zkonzumovat celý pytlík.

Pozor na alergie

Poměrně mnoho lidí trpí alergií na ořechy. Ta se obvykle projeví už pár minut po konzumaci, a to kožními nebo trávicími problémy. V takovém případě je potřeba se ořechům striktně vyhýbat a hlídat složení všech potravin, které by mohly obsahovat byť jen stopové množství ořechů.

Mohlo by vás také zajímat: Rozhovor s odborníkem na potravinovou alergii