V létě máme vždycky lepší náladu – čím to je? Slunečním svitem. Těšíme se na něj hlavně tehdy, když za tmy odcházíme do práce a za ještě větší tmy se vracíme domů. Sluneční paprsky našemu tělu dodávají vitamin D a pozitivně působí na naši psychiku. Jenže už tolik nesvědčí zdraví naší kůže. Je proto potřeba myslet na zdravé opálení a ochranu, a to nejen zvenku, ale i zevnitř. Jak na to jsme se ptali MUDr. Viery Šedivé, zástupce hlavního hygienika ČR z MZCR, www.mzcr.cz.

Kafe.cz zjistilo:

  • Jestliže nejedete k moři, ale vyrážíte v létě na hory, tak si nemyslete, že pokožku můžete chránit méně. Naopak. V nadmořské výšce 1500 m. n. m. je intenzita slunečního záření asi o 20% větší než na hladině moře.

Jaký máte fototyp?

Ty popisují, jak kůže reaguje na první pobyt na slunci, zda se spálí nebo opálí. Ten je charakterizován barvou pleti a vlasů. Existují čtyři fototypy:

  • Fototyp 1: velmi světlá pleť, objevují se i pihy, má blond či zrzavé vlasy, modré nebo zelené oči. Kůže je citlivá na slunce, vždy se spálí, a to už mezi 3 – 10 minutami. Opalování je pro tento typ zbytečné, kůži jenom škodí. Nejlepší je pro takovou pokožku samoopalovací krém.
  • Fototyp 2: světlá pleť, vlasy jsou tmavě blond, modré oči. Kůže není tolik citlivá na slunce, opálí se pomalu a většinou se spálí, a to během 10 až 20 minut.
  • Fototyp 3: tmavší pleť, hnědé vlasy, objevují se různé barvy očí. Kůže se opálí snadno a opálení dlouho vydrží. Ke spálení může dojít během 30 minut.
  • Fototyp 4: světle hnědá pleť, tmavě hnědé až černé vlasy a tmavé oči. Kůže není na slunce citlivá a opálí se velmi snadno a rychle. Ke spálení by pak mohlo dojít až za 40 minut.

Co nám hrozí:

  • zánět kůže: po nadměrném slunění se může objevit známé zarudnutí a otoky kůže – to je způsobené UVB složkou slunečního záření, to se podílí také větší měrou při rozvoji různých typů rakoviny kůže
  • předčasné stárnutí pokožky: kvůli nadměrnému nechráněnému opalování vznikají na pokožce vrásky a deformují se hlubší vrstvy kůže
  • riziko pro oči: nadměrným vystavováním slunci trpí také náš zrakový orgán, může dojít k navození zánětu spojivky případně rohovky, stejně tak slunění může zapříčinit i tzv. šedý zákal čočky

Na prvním místě: „Chránit se!“

To, že se máte chránit, už víte. Ale jak? Jako první myslete na opalovací krémy s dostatečným SPF faktorem, světlé fototypy by třeba u moře měli pokožku chránit faktorem alespoň 50. Ve městě pak třeba stačí faktor 20 – 25. Hlavní zásadou je včasná a opakovaná aplikace ochranného krému na pokožku. Nestačí se namazat jenom ráno. Krém nanášejte zhruba 20-30 minut před zahájením slunění a opakujte to nejen u moře po koupání, ale také v závislosti na tom, jak se potíte. Odborníci udávají interval v trvání dvou hodin. Dále chraňte své oči použitím slunečním brýlí, dbejte na správný pitný režim a máte-li problémy s úpaly a úžehy myslete i na pokrývku hlavy. V každém případě ale zakrývejte hlavu malým dětem, stejně tak jako je potřeba pořídit jim také ochranu očí. Jako péči navíc můžete brát prostředky určené k péči o kůži po slunění – jejich úkolem je hydratace, regenerace a zklidnění podrážděné kůže.

Kafe.cz říká:

  • Důležité je také vyhnout se slunění v té nejnebezpečnější době…ta je zhruba od 11 do 15 hodin. U přípravků pro děti zvlášť myslete na kvality ochranných krémů. Dětská kůže je totiž mnohem citlivější a prostupnější pro UV záření, než kůže dospělých osob, a nemá ještě vyvinuty všechny přirozené ochranné mechanismy.

Nenechte se zlákat

Nově podle zákona musí mít každý prostředek ochranu proti UVB ale také UVA záření. Ochrana proti UVA záření musí představovat minimálně jednu třetinu hodnoty udávané pro ochranu proti UVB. Pro značení výše ochrany proti UVB se používají 4 kategorie: nízká (SPF 6-10), střední (SPF 15-25), vysoká (SPF 30-50) a velmi vysoká (SPF 50+). Rozhodně ale nevěřte reklamním trikům jako jsou tvrzení „ochrana po celý den“, „sluneční blok“ nebo „100% ochrana“. Ty se určitě nezakládají na pravdě. Žádný kosmetický prostředek nedokáže zajistit 100% ochranu.

Kafe.cz zjistilo:

  • Kosmetické firmy už jdou s dobou a UV filtry zařazují i do běžných denních kosmetických prostředků. Dokonce je taková ochrana obsažená třeba i v dekorativní kosmetice a vlasové kosmetice.