Opravdu na to mám?

Přesně takovou otázku by si sám sobě měl položit každý žadatel o úvěr. Mnozí lidé si především půjčky bez registru berou hlavně za účelem rychlého splacení jiné půjčky. Zkrátka vytloukají klín klínem a myslí jen na nejbližší budoucnost. Valí před sebou ovšem kámen, který dříve či později nemají šanci utáhnout. Mnohem důležitější je v dané situaci zvážit, jaký existuje poměr mezi výdaji a příjmy. Jednat se může jak o jednotlivce, tak i třeba o rodinu či firmu potřebující finanční injekci. Každý žadatel, a to včetně nebankovních společností, si prověří bonitu žadatele o půjčku. Samozřejmě ji také může odmítnout vůbec poskytnout. Najdou se ovšem nebankovní společnosti, které nabízí své služby i méně bonitním osobám.

Bankovní vs. nebankovní instituce

Poskytovateli půjčky nejsou pouze banky! Na trhu existuje spousta nebankovních společností, jež budou velmi ochotné vám úvěr nabídnout. Co se týká jejich porovnání, mnohdy už z hlediska podmínek nejsou nijak výrazně odlišné. I nebankovní společnosti totiž musí podle novely zákona o spotřebitelských úvěrech být certifikovány Českou národní bankou. Jsou nuceny zjišťovat si podrobně bonitu žadatelů o půjčku. Přesto se ale na trhu stále najde několik nebankovních poskytovatelů půjček, kteří fér hru hrát nemusejí.

Expresní vyřízení není zdarma, dokonce nevyjde ani levně!

Určitě se můžete dostat i do situace, kdy se k vám bankovní dům obrátí zády s tím, že máte ještě někde nesplacené závazky. Nic zvláštního, nicméně k penězům se zkrátka a jednoduše nedostanete. Přesto se najde taková společnost, která vám bude schopná půjčit co možná nejrychleji. Ano, tradiční online půjčka od mnohých společností je skutečně expresní. To je ovšem z jejích výhod fakticky všechno. Z pohledu poplatků jde o ryze nejdražší záležitost, se kterou se můžete vlastně vůbec potkat. Poskytovatel si bude nejspíše účtovat solidní sumu již za realizaci záměru. Poplatky se budou vztahovat i ke splácení a dalším nadstandardním úkonům.

Může pomoct stát?

Ano, v určitých ohledech to dokáže. Existuje totiž půjčka pro mladé páry, kterou nabízí Ministerstvo pro místní rozvoj. Respektive její první modifikace skončila 31. 7. 2018. Do této doby bylo možné žádat o dva typy úvěrů. Na rekonstrukci v maximální výši 150 000 korun a na stavbu, a to v maximu 600 000 korun. Nyní má vláda hlasovat o návrhu zákona, který upravuje tento startovací úvěr pro mladé lidi tak, že budou moci získat dvojnásobné sumy. Velkou výhodou je i absence podmínky, že daný pár musí mít potomka. Peníze budou moci získat jakékoli páry včetně registrovaných partnerů do věkové hranice 36 let.

Porovnání by mělo být samozřejmostí

Vzít si půjčku bez předchozího porovnání s konkurenčními produkty by bylo maximálně nerozumné. Dnes naštěstí existuje spousta internetových porovnávačů, které všechno vyřeší rychle, jednoduše i bezplatně za vás. Jen si musíte být skutečně jistí, že jde o nezávislé porovnání neupřednostňující ten či onen úvěr.