Správné odličování a čištění pleti by neměla žádná žena podceňovat, a to dokonce i ta, která make-up a jiná líčidla nepoužívá. Pleť sama produkuje látky, které je potřeba odstranit a „zašpiní“ ji i běžné prostředí, ve kterém žijeme. Teď je načase zjistit, jak na to.

Mohlo by vás také zajímat: Krasotipy: Okuste sílu přírodní kosmetiky

Pupínky, černé tečky, suchá a zarudlá pleť – to je to, co nás ženy nejčastěji trápí, když se o svou pleť špatně nebo vůbec nestaráme. Pokožka obličeje, krku a dekoltu přímo vyžaduje péči a umí si o ni říct, i když třeba ani nepatříte mezi zastánce líčení. Na pleti se během dne usazují zbytky prachu, nečistot z vnějšího prostředí, pot a kožní maz, a proto je potřeba ji pravidelně čistit. Nejde jen o to, jak ji čistit, ale také čím.

Kafe.cz říká:

  • Nevíte, jak se odlíčit, abyste se dobře o svou pleť postarala? 4 kroky, jak se správně odlíčit a další tipy na odlíčení najdete v tomto článku.

Micelární voda

V současnosti jde o největší kosmetický hit. Proč? Dokonale odlíčí a hodí se pro každý typ pleti. Tedy i tu hodně citlivou. Pokožku nezanechává mastnou, ani ji nevysuší. Stačí jen nanést na kosmetický tampon a pleť krouživými pohyby vyčistit, dokud nebude tampon úplně čistý. Další výhodou micelární vody je také následná péče. Nemusíte ji oplachovat na rozdíl třeba od pěnivých čisticích přípravků, můžete úplně vynechat pleťové tonikum a rovnou na pleť nanést svůj oblíbený krém.

Pleťové mléko a voda

Tradičním pomocníkem v čištění pleti jsou pleťová mléka a vody. Mléka se hodí zvláště pro starší a suchou pleť, protože obsahují více tukových složek – jsou mastnější. Jejich vlastností je odlíčení nejen make-upu, ale také důkladné vyčištění nečistot a zanesených pórů. Mléka mohou být hydratační, osvěžující, zklidňující a další. Záleží jen na vás, které preferujete a co od přípravku očekáváte. V sadě by vám pak k mléku neměla chybět pleťová voda nebo tonikum, které pleť dočistí, uklidní a vypne.

Hydrofilní olej

Máte v oblibě šetrnou péči o pleť? Pak zkuste využít ke každodennímu čištění. Pleť důkladně vyčistí, chová se k ní šetrně, podporuje přirozené funkce pokožky, zjemňuje a zklidňuje pleť a připravuje ji k dalšímu ošetření a regeneraci. Jeho používání se vyplatí zvláště dámám s přecitlivělou pletí a vyhýbat se nemusíte ani citlivému okolí očí. A jak se používá? Čisticí emulze, která smývá veškeré nečistoty z pokožky, se vytváří až při spojení s vodou. Proto se vždy pár kapek oleje nanáší na navlhčený kosmetický tamponek, kterým se pak provede jemná krouživá masáž pleti. Pak stačí jen omýt a následně pleť ošetřit pleťovou vodou nebo tonikem.

Čisticí pěna

Rychle a jednoduše – to je heslo čisticích pěn, které slibují hloubkové vyčištění pleti a jsou vhodné pro všechny typy pleti. Stačí navlhčit, napěnit, vyčistit a smýt. Ale pozor, u některých pěn je potřeba vyhnout se očním partiím. Pěna má příjemnou konzistenci, nevysušuje pleť a fyziologické složení je v souladu s přirozeným pH pleti, takže ji nedráždí, ani nijak nepoškozují. Ale i u čisticích pěn je pak potřeba dočistit pleť vodou, mlékem nebo tonikem.

Čisticí gel

Obdobou čisticích pěn jsou gely, které dokážou jemně, ale do hloubky smýt z pleti maz a líčidla. Vhodnější jsou pro mastnější pleť, protože umí vysušovat a stahovat póry, ale na našem trhu najdete i hydratační čisticí gely, které svědčí suché pleti, nebo s relaxačními složkami, které uleví unavené pleti.

Odličovací ubrousky

I když někteří výrobci tvrdí, že ubrousky jsou plnohodnotnou náhradou kosmetického tamponku, čisticího mléka a tonika, není tomu tak a hodí se spíše na rychlé večerní odlíčení nebo na cesty. Výhodou je totiž jejich praktičnost a opravdu jednoduchá manipulace. Velkou vadou na kráse je pak téměř nulová schopnost odlíčení řasenky. Oproti tomu opravdu jedním tahem zmizí rtěnka, oční stíny a make-up.

Tipy Kafe.cz:

1. Čisticí gel a tonikum s heřmánkem a vlčím mákem – Avon, 149 Kč * 2. Zklidňující micelární voda 3 v 1 PURETE THERMALE – Vichy, 235 Kč * 3. L´OREAL Triple active odličovací kapesníky 25 ks pro normální pleť, 140 Kč * 4. Čisticí pěna s mořskými řasami na problematickou pleť – Ryor, 112 Kč * 5. GARNIER Essentials odličovací mléko 200 ml normální pleť, 89 Kč * 6. Čisticí sada Complete Balance – Avon, 139 Kč