Každý člověk má svůj styl a zvyky. Věci, které dělá, i když jsou ostatním nepříjemné. Skoro všude se to nějak snese, ale v ložnici vedou osobní návyky k tvrdým střetům. A ne, řeč není o sexu. Jde »jen« o spánek. Větší díl deky, kvalita matrace, strana postele… Nenapadlo vás někdy, že by bylo lepší spát odděleně? Přinášíme vám důvody, proč to není k zahození.

Mohlo by vás také zajímat: 5 obyčejných tipů, jak mezi vás vrátit jiskru

KAFE.cz zjistilo:

  • Ve Spojených státech má oddělené ložnice až čtvrtina párů. Samostatně jich usíná 23 %.
  • Samostatné spaní je v zahraničí oblíbeným trendem. V Americe má 60 % nově postavených domů již oddělené ložnice.

5 Důvodů proč mít oddělené ložnice

1. Váš spánek bude pohodlnější

V noci vás budí milion věcí. Ty venku, jako je motor auta nebo hlasití sousedi, neovlivníte. A pak je tu váš protějšek. Převalující se pár do sebe strká, může se škrábnout nebo i lehce nakopnout, pochopitelně náhodně. Do toho chrápání nebo vypouštění všelijakých zvuků. Noc se vleče a ráno jste jako po flámu. Pak je tu válka o deku. Každý má jinou představu o tom, v jaké teplotě chce spát. Moc zima, moc horko, velikost deky, nastavení topení – jen málo párů má naprosto shodné požadavky. Ve vlastní posteli si rozhodně odpočinete lépe.

2. Kdo vstane dřív, neruší partnera

Jeden z partnerů vstává brzy, druhý si rád přispí. Ona chodí spát už v deset, on je ještě hodinu či víc na počítači. Když už se sejdou v posteli, narušují si navzájem spánkový režim. Při spaní odděleně si naopak vzájemně nepřekážíte.

3. Budete mít častěji sex

Před přáteli se můžete chlubit, jak chce, ale fakt je, že v partnerském soužití sexu postupně ubývá. Je to logické, spíte vedle sebe každou noc a tolik hodin – přece nebudete mít pořád sex. Spontánnímu milování odzvonilo a partneři si předem domlouvají termíny sexu jako nějakou obchodní schůzku. Ženě to dá čas lépe se připravit, vymyslet něco rafinovaného, co váš sex okoření, nebo se prostě jen dostat do nálady na sex. Ovšem pokud spíte odděleně, vklouzne jeden druhému do postele, jako když jste bývali mladí a singl. Vrací se vzpomínky romantiky studijních let a s nimi pocit něčeho zakázaného a nepatřičného. Je to fajn a rozhodně větší legrace, než se milovat z povinnosti.

4. Bude to jako za starých časů

Partneři se milují, ale přesto s nostalgií vzpomínají na dobu před společným soužitím, kdy se po bouřlivém večeru vraceli do vlastní postele. Dnes mají společný byt i hypotéku a není kam odejít. Ale lze spát odděleně. Budou od sebe jen pár metrů, ale získají pocit, že se vrátili zpět v čase do dob, kdy jim společné chvíle byly vzácnější, protože se každý den nescházeli pod jednou střechou.

5. Vzájemná láska ožije

Po sexu se vyspíte ve vlastní posteli a ráno se sejdete u snídaně a při prvním pohledu si vzpomenete, proč se tolik milujete. Bude to jakobyste spolu byli teprve první den a všechno krásné jakoby zrovna začínalo.

KAFE.cz zjistilo:

  • Výzkumy ukázaly, že partner člověka, který chrápe, naspí v průměru o hodinu méně. Další důvod pro oddělené ložnice!

Přečtěte si také: Příběh Jany: „Chci rozvod, manžel chrápe.“