Foto: Isifa

Dřív jsem chrněla jako dudek, ale už téměř rok nevím, co to je. Problémy se spaním začaly nemocí mé mamky, o kterou jsem několik měsíců před její smrtí pečovala.

Věra potřebuje odbornou péči

Odpovídá PhDr. PETR ŠMOLKA, psycholog, Poradna pro rodinu Praha 12

  • Aspoň epizodickou zkušenost s nespavostí má dnes téměř každý. Věřiny problémy jsou však už mnohem závažnější! Vyčerpávající péče o těžce nemocnou umírající matku se na ní nepochybně významně podepsala. Syndrom vyhoření je v jejím případě zcela reálný stav. Nespavost i deprese totiž bývají jeho nedílná součást.
  • I když se jí rodina snažila ulevit, co mohla, přesto zůstal hlavní díl starostí pouze na ní. O volných víkendech si možná mohla trochu odpočinout, psychicky však strádala neustále.
  • Zároveň se nelze divit tomu, že skutečně kolabovat začala až po matčině smrti. Na jedné straně extrémní nakumulovaná únava, na druhé pocit, že teď už by si vlastně mohla dovolit vysadit, že už by se měla začít cítit lépe. Kýžená úleva však nepřišla a místo ní nastoupil jakýsi začarovaný kruh: „Vím, že bych se měla vyspat. Zároveň se bojím, jak budu zítra fungovat, pokud se mi zase nepodaří usnout.“ Podobné psychické napětí opravdu není to nejlepší uspávadlo!
  • Není proto žádná ostuda, pokud po vyčerpání ostatních možností (především režimových) sáhneme po lécích. Přesněji řečeno pokud si je necháme předepsat, nejlépe zkušeným psychiatrem. Už proto, že úporná nespavost může být doprovodný symptom depresí či jiných psychických potíží.
  • Spolupráce s psychologem by Věře mohla pomoci k lepšímu porozumění příčinám potíží, ale i k hledání cest jak je překonat. Se značnou pravděpodobností by odborník nabídl i nácvik relaxačních technik. Většinou jsou odvozeny z jógy, jejich cílem je dosažení patřičného duševního uvolnění a tím i jednoho z předpokladů zdravého spánku.