Současná medicína nabízí nepřeberné možnosti, jak chránit lidské zdraví. V České republice existují povinná očkování, které musí děti v určeném věku absolvovat. Kromě toho existují i nepovinné vakcíny proti různým, neméně závažným chorobám, kterými mohou rodiče chránit své potomky ještě pečlivěji. Je ale důležité si uvědomit, že ne vždy byly možnosti prevence zdraví na takové úrovni jako dnes, což se týká především dnešní starší generace. Naštěstí v současnosti již existují vakcíny, které jsou speciálně vyvinuté právě pro lidi ve vyšším věku. O těchto možnostech se ale bohužel již tolik nemluví nebo je jejich význam podceňován.

Mohlo (a mělo!) by vás zajímat: TEST: Brousí si na vás zuby pneumokok?

Myslete i na prarodiče

Starší lidé často zdravotní prevenci podceňují. Zodpovědní rodiče, kteří očkují své děti, by tak neměli zapomenout ani na své rodiče. Pokud je navíc očkována jak mladá, tak starší generace, logicky se snižují možnosti přenosu závažných onemocnění v rámci rodiny. Například v případě očkování proti chřipce se osvěta relativně osvědčila. Proti tomuto onemocnění se v současnosti očkuje stále více starších osob. O některých nemocech se ale hovoří stále málo a vakcíny proti nim tolik rozšířené nejsou. Některá očkování jsou totiž dostupná teprve poměrně krátkou dobu, jako je tomu v případě konjugované vakcíny Prevenar 13 proti invazivním pneumokokovým onemocněním.

Pneumokoky není radno podceňovat

O pneumokokových infekcích se opět hovoří především ve vztahu k malým dětem. Ty skutečně jsou jednou ze dvou nejohroženějších skupin obyvatel, ale druhou jsou právě senioři. Pneumokoková onemocnění mohou mít v případě oslabeného organismu starší osoby velmi vážný průběh, především v kombinaci s jiným onemocněním. Díky očkování se daří snižovat počet nemocných dětí a osoby starší 50 let se tak stávají nejčastějšími oběťmi nákazy pneumokokem. Očkování vakcínou Prevenar 13 přitom pomáhá chránit proti 13 sérotypům pneumokoka, které jsou příčinou velké části invazivních pneumokokových onemocnění u dospělých osob. Vakcína Prevenar 13 se u osob nad 50 let očkuje pouze jednou dávkou, kterou již není nutné přeočkovávat.

Prevenar 13 je registrovaný léčivý přípravek, jehož výdej je vázán na lékařský předpis. Přečtěte si pečlivě příbalovou informaci. O možnostech očkování se poraďte se svým lékařem. Podobně jako ostatní vakcíny, ani přípravek Prevenar 13 nebude chránit 100 % očkovaných osob.

Maximum informací získáte na www.prevenar.cz