Diskutujte: Jak oblékáte nebo jinak chráníte své děti před prvními mrazíky?

Rychlé přechody z tepla do zimy jsou pro imunitu náročné. Pokud člověk prochladne, tělo reaguje na snížení teploty tím, že zpomalí látkovou výměnu. Cévy se stáhnou, prokrvení tkání klesne, a tím se zhorší i obranyschopnost organismu. Děti, jejichž imunita ještě není vyzrálá, proto snadno podléhají různým chorobám z nachlazení.

Miminka

Několikaměsíční miminka by první mrazíky teoreticky moc ohrozit nemusely. Maminky své děti pořádně, někdy až nadbytečně obléknou a v kočárku dobře přikryjí. Přesto se u lékařů zajímají, jak maminkovskou imunitu vylepšit.

„Obecná podpora imunity je u tří či čtyřměsíčního miminka obtížná. Výborné je kojení, protože zajišťuje dobré složení střevní flóry děťátka, což má vliv na jeho obranyschopnost,“ vysvětluje MUDr. Romana Štěpánková, dětská lékařka z Mníšku pod Brdy.

Kojící maminky by měly jíst pestrou stravu, dostatek ovoce a zeleniny, případně užívat vitamín C či doplňkové produkty s optimálním obsahem vitamínů, minerálů a stopových prvků, aby složení mateřského mléka bylo co nejlepší.

Také se vyplatí koupit na zimu speciální ochranný krém a mazat jím miminku obličej, který jediný obvykle z kočárku vykukuje do mrazu. Citlivá kůže tak má větší šanci studenou teplotu zvládnout.

Batolata a předškoláci

U těchto dětí se už dá předpokládat, že budou mít své rozmary v oblékání, odhazování čepic a bund, případně že se v poměrně nepřívětivém počasí běháním zpotí a následně prochladnou. Pokud to jen trochu jde, děti ohlídejte - jestliže si prosadí lehčí oblečení, měly by být venku v pohybu, ale neměly by se uřítit.

Stejně důležité jako oblečení je také sundání svršků v teplé místnosti či dopravním prostředku. V nich se člověk při pokojové teplotě snadno zpotí a poté čelí venku obrovské teplotní změně.

Školáci

Jejich imunita je už silnější, ale ne každý nachlazení odolá. Virům se teploty kolem nuly líbí a nejvíce se při nich šíří, obzvlášť v dětských kolektivech. „Na podporu dětské obranyschopnosti jsou vhodná například probiotika, která aktivují imunitní systém,“ radí MUDr. Eva Gottwaldová z interního oddělení nemocnice v Brandýse nad Labem.

Stejně tak je dobré přidat na podzim kvalitní vitamínový přípravek, protože málokteré dítě konzumuje denně dostatečně pestrou a zdravou stravu. Řada lékařů doporučuje na podzim také očkování proti chřipce.

Obranná strategie pro děti:

  • Vyvětrejte jim pokoj právě ráno, když ještě mrzne – mráz viry ničí.
  • Dohlédněte na dostatečný pitný režim. Vodu tělo potřebuje, i když je zima.
  • Nekuřte v přítomnosti dětí.
  • Nevařte těžká tučná jídla, ta zatěžují metabolismus a oslabují tak imunitní reakci.
  • Dohlédněte na správné oblečení dětí, raději ve vrstvách, aby se v teplejším odpoledni mohly trochu svléknout.
  • Dbejte na to, aby měly dostatek pohybu na čerstvém vzduchu.
  • Pokud dítě onemocní, nespěchejte s jeho opětovným posláním do školky či školy. S ještě oslabenou imunitou snadno chytí další infekci od spolužáků.