Jsem blondýna a dělám v bulváru. Denně klopýtám na jehlách do redakce, abych se smečkou dalších krvelačných šmejdů vymyslela novou boudu na naše celebrity. Dneska si povíme pár slov o nových kulinářských pořadech.

Stará pravda: Jíst se bude vždycky

Pořadů o vaření přibývá jako hub po dešti. Aby ne! Jídlo prostě lidi zajímalo, zajímá a zajímat vždycky bude. Jen se podívejte do trafik, kolik je časopisů o vaření a gastronomii a jak i deníky a společenské časopisy zařazují na své stránky recepty, případně vydávají kuchařky. A tak není divu, že v minulých týdnech k oblíbeným pořadům kuchařů Pohlreicha a Babici (a také Markéty Hrubešové, Emanuela Ridiho a dalších, kteří vaří v televizi) přibyly další – Prostřeno! a Prostři pro tři!, které ukazují, jak vaří běžní lidé. A oba si rázem získaly diváckou pozornost...

Reality show o tom, jací jsme

Jako první přišlo Prostřeno!, kde se každý týden sejde pětice soutěžících, z nichž každý den jeden pozve ostatní na večeři. Navzájem se obodují a v pátek ten, kdo má bodů nejvíc, vyhraje 25 tisíc korun. Na pořadu je zajímavé, že se v něm neobjevují žádné celebrity (kromě průvodců Jany Bouškové a Václava Vydry, kteří zpoza kamery dění vtipně komentují) a také to, že tu o vaření vlastně ani nejde. Je to reality show, která tak trochu leze lidem do soukromí – soutěžící si navzájem prolézají byty a za zády se kritizují. A tak tato show místo ukazování receptů spíš odhaluje, jak se mnozí z nás považují za labužníky a zručné kuchaře, ale přitom vaří blafy a neznají základní pravidla stolování. A to je přesně to, co nás diváky baví. Před obrazovkou se soutěžícím smějeme, kritizujeme je a z gauče jim jako při fotbale radíme, a přitom bychom možná před kamerou u plotny a u stolu také pohořeli. Každopádně, je to zábava, a o ni tu jde především!

Zábava i poučení – tak to má být

Pořad Prostři pro tři!, který uvádí Halina Pawlowská, je pak spíše soutěž ve vaření a znalostech o gastronomii. Soutěží vždy dvě tříčlenná družstva, hodnotí je porota složená ze dvou celebrit – herečky Nadi Konvalinkové a známého publicisty Ivo Šmoldase a šéfkuchaře Milana Hořejše. Díky moderátorce a porotě je pořad vtipný a zábavný, navíc se v něm člověk i něco nového dozví. Po dvou dílech ještě těžko soudit, ale i tahle show mě osobně celkem baví. A co vy? Sledujete některou z těchto kulinářských show, a jak se vám líbí?