Jihočeský Písek je nejslavnějším tuzemským městem, kde je sekáčů jako hub po dešti, přibývají každý měsíc a i z dalekého Ústí nad Labem se pořádají jednodenní výlety za výhodným nakupováním. Která z vás opovrhne zánovním svetříkem za padesát korun a plesovými šaty za dvě stovky? Second hand je pohlazením na duši pro každou ženu. A pokud má v nabídce i dětstké oblečení, máte napůl vyhráno. Děti ze všeho rychle vyrostou a značkový šatník se hodně prodraží.

Úroveň

S manželem máme oba velmi dobře placenou práci, pravidelně vyrážíme k moři, v létě na hory za hranice. Doma nemáme onyxovou stěnu jako boháči z Tugendhatu, ale na české poměry si žijeme na vysoké noze. Ani to mě ale od nákupů v sekáčích neodradilo a vždycky pro ně budu mít slabost. Po narození dětí se moje nadšení pro ně ještě více znásobilo.

To se zkrátka nehodí

Pavel s tím měl ale velký problém. Dokud děti tatínkovi nemohly prozradit, kde jsme společně nakupovaly a kolik to stálo, byla jsem v klidu a potutelně se usmívala, když pochválil zimní kombinézku, kterou jsem ulovila za pár drobných, se slovy: "To se ti povedlo, konečně něco, co hezky vypadá a není z toho ušmudlaného krámu." Jeho první hysterické výstupy jsem nebrala vážně, postupně jich ale přibývalo a já měla na talíři, že takové oblečení se nehodí k našemu postavení. Vlastně jen jeho, postupem času mě od sebe separoval. Jako bych roznášela mor.

Rodina jako vizitka

Jeho výtky jsem si vzala k srdci a několik měsíců poctivě obcházela značkové obchody s dětskou módou a u pokladny krvácela, když mi došlo, že v sekáči bych podobné oblečky sehnala za zlomek ceny. Byly to krásné a kvalitní věci, ale když jsem je po půl roce zakládala do vaků pod postel, protože se z nich děti vytáhly, bylo mi teskno. Odmítla jsem potlačovat v sobě vlastní názory a začala opět chodit do second handů, zbožňuji to! Nejdřív jsem nakupovala pro sebe, později i pro malé. Manžel bohužel velmi rychle pojal podezření, kontroloval cedulky a choval se jako despota. Přišlo mi to směšné. Luxusní dovolená v Thajsku nebo na Maledivách mu přišla komerční a trapná, ale lpěl na značkovém tričku pro tříleté caparty.

Dohoda

Stal se zázrak a my společně došli ke kompromisu. Mohu nakupovat v sekáči, ale když se objevujeme jako rodina, budeme vypadat jako z titulky katalogu na dokonalost. Oba jsme dosáhli svého. Vím, že to není ideál a základy takového rozhodnutí jsou poměrně vratké, ale v případě nouze mohu hodit zpátečku a na oblečení z druhé ruky na čas zapomenout, abych uklidnila emoce.

Jana