Slavnostní zahájení carnevalové alias masopustní sezony zvané "Slet Masek - Otevření města karnevalu" se uskuteční v sobotu 22. února na Staroměstském náměstí.

A co všechno vás v letošním ročníku čeká?

Ve čtvrtek 20. února 2014 se uskuteční slavnostní zahájení carnevalové sezony v Praze v Clam-Gallasově paláci, tradiční carnevalové rezidenci. Vernisáž Salonu bude oslavou 300. výročí zahájení stavby Clam-Gallasova paláce a 300. výročí otevření první kavárny v Praze.

V pátek 21. února se brány Clam–Gallasova paláce otevřou široké veřejnosti. Návštěvníci budou moci v carnevalovém Salonu zhlédnout expozici scénických kostýmů a masek z dílny ateliéru Franzis Wussin, dvorního dodavatele kostýmů a masek pro pražský Carnevale. Salon bude otevřen do Tučného úterý 4. března 2014.

V pátek 21. února se uskuteční jediné speciální představení Když Bohové tančí, v rozšířeném nastudování, ve kterém zazní na jedné straně hudba a tance skladatelů císařského dvora Leopolda I. a na straně druhé hudba J. B. Lullyho.

Sobotní program uchvátí každého

V sobotu 22. února se Antiqua civitas Pragensis neboli Staré Město pražské ponoří do bujarých oslav. Staroměstské náměstí zachvátí masopustní rej SLET MASEK, který je tradičním zahajovacím ceremoniálem pražské masopustní sezony. Oblíbenou částí zahajovacího ceremoniálu je průvod Krále Carnevalu, jehož se spolu s pražskými Larvami, představiteli masopustů a carnevalů z jednotlivých městských částí, zúčastňuje také řada hostů mimopražských, letos např. Národopisný soubor Kohoutek, jenž interpretuje masopustní obchůzky, a Masky z Hlinecka, které jsou od roku 2010 součástí světového nehmotného dědictví UNESCO.

Ve večerních hodinách pokračují oslavy zahájení carnevalové sezony v Clam-Gallasově paláci, kde na hosty čeká carnevalové soirée BELLARIA, tentokráte v “arcadiánském” stylu. Hostem večera je Alessandro Giangrande, který v roli pastýře Tirsiho představí árie barokních skladatelů Bononciniho a Händela.

Sobotní program vyvrcholí večerním carnevalovým rejem v Pražských Benátkách, kde na lodích pěti kontinentů budou hosté moci podniknout symbolickou cestu kolem světa po stopách Carnevalu. Večer s barvitou hudbou, kostýmy a masopustnimi delikatasami zakončí zahajovací den pražské carnevalové sezony.

Program dalších dní bude také pestrý

V neděli 23. února se od 15.00 koná tradiční “velké setkání malých Masek” zvané AMORETTO, na kterém budou mít děti příležitost soutěžit o nejkrásnější karnevalovou Masku. Rejem provází světaznalý klaun a žonglér PUPA. Nedělní program zakončí v 19.30 první z barokních představení FESTA ARCADIANA, v němž se představí italský contratenor Alessandro Giangrande.

Všichni, kdo milují velký barokní svět, si pravdelně dávají své dostavení na nejkrásnějším pražském maškarním bále CRYSTAL BALLu. Barokní maškarní ples s banquetem se uskuteční v sobotu 1. března 2014. Na tomto exkluzivním večeru plném skvělé hudby, noblesního tance, delikátního jídla a zábavy prožijte atmosféru barokní noci, která vás přenese do světa snů a fantazie.

Po celou dobu pražských masopustních oslav je na Staroměstém náměstí otevřeno infocentrum Carnevalu a SCENA CARNEVALE, na které probíhají představení pouličních divadel s Názvem Divertimento Furioso a servíruje se nefalšovaná pražská šunka. Vstup zdarma.

Oblíbenou součástí pražských carnevalových oslav jsou také různé masopustní hody, ať už v tradičním vesnickém či moderním městském stylu. Rádi bychom vás pozvali v sobotu 22. února na Masopustní zabíjačku na náměstí Curieových, kterou pravidelně v době pražského Carnevalu pořádá pro širokou veřenost Hotel InterContinental Prague, nebo na Staročeskou zabíjačku - (Ne)vinný masopustní večírek v Caffé Italia na Staroměstském náměstí, který je pořádán 27. února a který je též pravidelnou součástí festivalu Carnevale Praha.

Závěr oslav Carnevalu 2014 proběhne tradičně na Tučné úterý (Martedi Grasso), které v letošním roce připadne na 4. března. Zavěrečné rozloučení s letošní masopustní sezonou nabídne kromě tanečního duelu o Korunu Krále Carnevalu s názvem “VIVAT CARNEVALE” též večerní rybí hostinu v Pražských Benátkách.

Více tipů na výlety a zajímavé akce z celého Česka najdete na www.kudyznudy.cz