Metabolický syndrom, nebo také Syndrom X či Reavenův syndrom, je věc, kterou není radno podceňovat. Pokud se neléčí, může vést ke vzniku infarktu, ischemické choroby, anebo být příčinou cukrovky. Co za tím vším stojí? Především dlouhodobý stres. Svou roli ale hrají i genetické dispozice.

Jak se pozná?

Na to, abyste zjistila, zda trpíte metabolickým syndromem, musíte splňovat alespoň na tři z pěti následujících kritérií:

  1. Mít vysoký krevní tlak, a to nad 130/85 mmHg.
  2. Být obézní. Obezita se definuje obvodem pasu a za kritickou hranici se považuje 102 cm u mužů a 88 cm u žen.
  3. Mít zvýšenou hladinu triglyceridů, a to nad hranici 1,7 mmol/l.
  4. Mít v krvi málo tzv. hodného cholesterolu (HDL), a to pod 1,0 mmol/l u mužů a 1,3 mmol/l u žen.
  5. Mít zvýšenou hladinu cukru v krvi – jeho hranicí je 6,1 mmol/l.

Hrozí čtvrtině žen a třetině mužů

Metabolický syndrom se u nás vyskytuje v poměrně velkém procentu – u 25 % žen a u 32 % mužů. Pánové jsou ohroženější skupinou z toho důvodu, že se u nich tvoří tzv. centrální obezita – tedy ono známé pivní bříško. Výskyt syndromu stoupá také s věkem – tím, jak se pacienti méně pohybují, zvyšuje se jejich hmotnost a přibývá rizikových faktorů. Například vysokým krevním tlakem je ohroženo 40 % běžné populace a 60 % lidí nad 65 let.

Jste štíhlá? Nevadí

Ale pozor, metabolickým syndromem můžete trpět, i pokud jste štíhlá jako laň. Pravděpodobnost je sice menší, ale pokud se u vás objeví alespoň tři z dalších výše zmíněných faktorů, patříte i vy mezi ohroženou skupinu.

Žádný stres a cigarety

Pokud se zjistí, že trpíte metabolickým syndromem, následuje léčba, která se skládá se ze dvou částí – nefarmakologické a farmakologické. Jste-li obézní, doporučí vám lékař snížení tělesné hmotnosti: dietu, dostatek pohybu a cvičení. Ideální je rychlá chůze, plavání, anebo jízda na kole. Doporučuje se také přestat kouřit, vyvarovat se stresu a v případě vysokého tlaku příliš nesolit. V poslední řadě vám doktor předepíše vhodné léky.

Dbejte na prevenci

Metabolickému syndromu se však dá dobře předcházet – dodržováním zdravého životního stylu, správným složení stravy s vysokým obsahem ovoce a zeleniny, a také dostatkem pohybu. Obecně se také doporučuje jíst menší porce vícekrát denně, nekouřit a alkohol pít pouze v minimálních dávkách... Neléčený metabolický syndrom představuje velké riziko, především pro kardiovaskulární systém. Může vést k ischemické chorobě srdeční, angině pectoris, infarktu myokardu, mozkovým příhodám. Pokud tedy na sobě pozorujete zmíněné příznaky, neváhejte navštívit lékaře – alespoň praktického. Ten vás v případě potřeby pošle ke specialistům.

Informace na internetu:

  • www.metabolickysyndrom-klub.cz