Na Obchůdky se děti ze sociálně znevýhodněného prostředí pečlivě chystají. „Připravujeme se už od jara, ale nejvíce od října, kdy se prodej blíží. Vyrábíme kdykoliv je to možné,“ popisuje Sandra z Dětského domova Duchcov, která je pravidelnou účastnicí už od prvního ročníků. Její slova potvrzuje i Marcela Zámečníková, vychovatelka z uherskohradišťského domova: „Již od letních prázdnin je u dětí pravidlem, že se na ně dotazují, plánují, co budou vyrábět, snaží se o inovaci výrobků a sbírají nápady.

Prodej dárků a dekorací totiž není jenom tak. Děti je nejprve vymýšlejí, následně si naplánují výrobu, nakoupí materiál a pak je vytvoří a také nacení. Letos je opět také nafotily, aby je mohly nabízet v jednoduchém e-shopu online.

Nakupující můžou potěšit děti z více než čtyřech desítek domovů z celého Česka. Výtěžek, který malý obchodníci utrží, putuje konkrétním organizacím a dětem, které výrobek vytvořily. „Obchůdky pravidelně organizujeme již od roku 2012. Za tu dobu přinesly dětem téměř tři miliony korun,“ popisuje Alena Paldusová z Nadačního fondu Albert.

Na kus řeči se zákazníky

Stoupnout si do stánku, bavit se se zákazníky, poslouchat pochvaly by rády všechny děti. „Děti se velmi těší na atmosféru samotného prodeje. Na pochvaly od kupujících jsou velmi hrdé. Vždy je velký boj o to, kdo bude s tetou prodávat,“ vysvětluje Katka Hadová. Její slova potvrzuje i Sandra: „Děti tvoření moc baví. Je to zábava a všichni jsou nadšeni výsledkem. Prodávat by chtěli všichni, nakonec jdou ti, co toho nejvíce vyrobí a jsou nejšikovnější.

Vysněné hory, míč či dobrůtky

Výtěžek z Obchůdků putuje do domovů. „Výdělek je pro nás velká odměna, můžeme si něco koupit, a ještě nám zbude na společnou zábavu pro všechny. Je pro nás užitečné vědět, jak takový obchod probíhá a co vše se musí započítat do finální ceny,“ hodnotí Sandra.

Z počátku si děti za vydělané peníze kupovaly převážně jen "dobrůtky", ale systematickou prací se nám podařilo je "naladit", aby si šetřili na něco trvalejšího. Kluci se tak těší, že si objednají značkový míč na fotbal nebo basket. Dívky májí už vybrané povlečení nebo osušky s oblíbenými pohádkovými postavami. Takto přirozeně je učíme finanční gramotnosti,“ dodává Katka Hadová.

Děti z uherskohradišťského domova zase doufají, že se letos konečně vydají do hor, učit se lyžovat. „Vzhledem k současnému vývoji epidemiologické situace všichni doufáme a neztrácíme naději, že se v lednu 2022 povede uskutečnit přání dětí, které nešlo realizovat, lyžařský pobyt na horách. Jako náhradu si děti vybraly nákup zabudované trampolíny a permanentky do místního aquaparku,“ popisuje Marcela Zámečníková.