Kalendář ukazoval rok 1784, když americký státník a přírodovědec Benjamin Franklin, tehdy působící ve Francii, vzal do ruky pero, aby napsal návrh do redakce pařížských novin: lidé by měli vstávat i chodit spát dřív, aby lépe využili denní světlo! Tenkrát se možnosti posunout hodinové ručičky nikdo nechopil, i když s touto objevnou myšlenkou přišla tak autoritativní osobnost.

Nápad musel čekat víc než 100 let, nicméně v roce 1916 byl letní čas do života uveden. Jako první začali o hodinu dříve vstávat Švédové, po nich Němci, obyvatelé Rakouska-Uherska a Britové. Nicméně nebylo to na dlouhou dobu.

Jak přežít změnu času

  • Na víkend, kdy se čas mění, si neplánujte žádné náročné činnosti, a pokud je to možné, vyhněte se cestování, abyste nebyli vystaveni zbytečnému stresu.
  • V neděli jděte spát podle svých biologických hodin, ne podle nového času.
  • Ještě v následujícím týdnu poslechněte své tělo, a pocítíte-li únavu, nebraňte se odpočinku. Klidně si dopřejte krátký spánek rovněž v odpoledních hodinách – organismus tak postupně a bez zbytečného napětí přivykne novému rytmu.
  • Zaměřte se na organizaci svých povinností tak, abyste ihned po změně času mohli denně spát tolik hodin, na kolik jste zvyklí.