Za Pavla Kříže zaskakoval Ondřej Vetchý jako kaskadér, a to poté, kdy si Mikeš v Království Černého krále skokem z okna na zem vymkl kotník. Pavel Kříž však musel v natáčení pokračovat a procestovat téměř celou Jižní Moravu. Natáčelo se totiž ve zřícenině kláštera Rosa Coeli v Dolních Kounicích, ve strážnickém skanzenu, na kopci nad obcí Kuželov u Strážnice, na hradě Buchlov a na sirotčím hrádku nad obcí Klentnice u Mikulova.

Zajímavostí je, že tato pohádka je jediným režijním počinem Petra Švédy a vnikla v produkci Filmového studia Gottwaldov. Film původně začal režírovat Zdeněk Zydroň, z neznámých důvodů byl ale nahrazen právě Švédou, který se věnoval režii dabingu. Možná díky tomu nikoho nepřekvapí, že v pohádce si hojně zahrály i hlasy slavných hereckých kolegů. Skřet v liščím kožichu, kterého hraje Jiří Krytinář mluví hlasem Vlasty Fabiánové, siláka Ondřeje slovenského herce Jána Krónera nadaboval do českého jazyka Svatopluk Skopal. I druhý slovenský herec, Viliam Polónyi byl přemluven do češtiny. Nový hlas mu dal Václav Stýblo.

V pohádce zazní i trochu morbidní chyba, když král (Lubor Tokoš) slibuje třem nálezcům princezen dvě věci – ruku třech princezen a půlku království k tomu. Možná ve světě pohádek funguje jiná matematika, protože jedno království se na tři půlky horko těžko rozdělí. Pozorný divák si tak může jen oddechnout, že to král nemyslel opačně - celé království a třetinu princezen.