Pavel moc rád vypráví o své mamince. Její láskyplná péče jej provázela až do chvíle, kdy odjela do nemocnice. Často si všímal, že maminku opouští síly, že už nezvládne to, co dříve. Hodně se snažil. Chodil s odpadem, doma vysával, utíral prach. Najednou mu všichni říkali, že maminka se už nevrátí, že musela pryč. Domů přišla Pavlova sestra a začala mu balit věci. Říkala, že se Pavel musí přestěhovat. Doma už dál bydlet nemůže! Doma, kde Pavel žil od narození, téměř 45 let. Pavel se začal zlobit, plakal, vztekal se. Přijeli nějací dva chlapi a rozhodli se Pavla odnést – nechtěl, všechno se v něm bouřilo. Naložili ho do sanity a odvezli do psychiatrické léčebny. Zdůvodnění bylo jednoduché. Mentální postižení, agresivita a nedodržování osobní hygieny.

Uzavřený pavilon. Jeden den se podobal druhému, den za dnem, rok za rokem, dlouhých patnáct let. Patnáct let v léčebně, kam se svým postižením nepatřil.

Díky vstřícnosti paní primářky, která kontaktovala POHODU, se Pavlův život od základu změnil. Stačil jeden telefonát a začaly se pro Pavla dít nečekané věci. Nejnutnější formality byly vyřízeny a Pavel se stěhoval. Těšil se, že zase bude mít vlastní pokoj, obrázky na zdech, polštářek na posteli a vysněné rádio. Svůj vlastní domov. Chtěl žít v klidu a pohodě.

Nebylo to jednoduché začít znovu. Pomáhali všichni – a rádi. Pavel je báječný člověk. Představujeme Vám POHODU - www.pohoda-help.cz, která má v podtitulu název společnost pro normální život lidí s postižením. Jsme nestátní nezisková organizace, která byla založena v roce 1998. Naším posláním je podpora důstojného a plnohodnotného života člověka s mentálním a kombinovaným postižením. Nabízíme služby, které umožňují lidem se znevýhodněním žít takovým způsobem, jako většina ostatních, jako každý z nás.