Prachatice, nedělní odpoledne. V lokalitě Parku Mládí poblíž koupaliště Hulák je kromě dětí na houpačkách také skupinka lidí ve věku nad 65 let.

Někteří sedí na lavičkách a jakoby šlapou na kole, další využívají cvičební nástroj k masáži zad. V areálu jsou totiž nainstalovány speciální prvky určené k posílení kondice seniorů a jejich aktivní relaxaci.

Vzpruha na klouby a zápěstí

Manželé Marie (66) a Jiří (71) Ludačkovi si právě tuží ruce a ramena. Stojí u kruhů, které připomínají něco mezi lodním kormidlem a velkým vodovodním kohoutkem, a točí jimi. Cedulka u lavičky informuje, že je to pomůcka k posílení paží a rukou.

„Kondici máme dobrou, a tak si ji chceme nadále udržovat,“ říká Jiří, který ve volném čase vede v Prachaticích Klub důchodců. „Člověk to nemůže v našem věku přehánět, ovšem tyto mírné pohyby prospívají kloubům a zápěstí.“

V Brně užívají senioři dvě hřiště, z nichž jedno bylo zprovozněno loni v listopadu, druhé právě vyrostlo v Brně-Černovicích. Ve velkém městě zatím zaznamenávají ostych, lidé spíše posedávají na lavičkách a jen občas nesměle zamíří ke cvičebnímu prvku. Časem ale určitě stud opadne.

V zahraničí nejde už o nic výjimečného: například v britském Manchesteru si senioři před několika lety hřiště sami prosadili. Popularitu si ale patrně získala nejdříve v Japonsku, jež má nejrychleji stárnoucí populaci na světě.

Mnohé úřady v Tokiu dokonce zaznamenaly, že řada dětských hřišť už leží ladem, a tak se pustily do jejich proměny. Stále častěji je doplňují tělocvičným nářadím pro starší generace. Nezřídka si tam protahují svaly i téměř století staříci.