Jakmile nastal podzim, nechávali si dávní čínští císaři předvolat svého dvorního léčitele. Jmenoval se Belamcanda a v těchto dnech se už zabydluje také v českých domácnostech. Jedná se o rostlinu u nás známou jako angínovník.

„Nápadné květy připomínají lilii, ploché světlezelené listy se podobají spíš kosatcům. Angínovník čínský, který odborníci znají pod názvem Belamcanda chinensis, však není ani jedno, ani druhé.

Dekorativní a přitom poměrně nenáročnou rostlinu už začínají skutečně poznávat i lidé u nás a těší se u nich velké oblibě,“ přiznává zahradník Jan Topický, který se specializuje na byliny prospěšné tělu.

Zdravé pálení

Angínovník vám prý většinou pomůže i od začínající angíny, ale podle odborníka je důležitější „brát“ ho preventivně. A jak na to? „Žvýká se vždy zhruba pět minut špička mladého listu o délce dvou až čtyř centimetrů.

Nejlépe je načasovat si to na večer, aby mohly látky dobře působit přes noc. Na první ochutnání se však raději připravte: bývá většinou poměrně ostré – za to můžou léčivé glykosidy,“ upřesňuje Jan Topický a má pravdu. Po několika minutách cítím v ústech i krku silné pálení, asi jako kdybyste najednou spolkli několik větrových bonbonů.

„To proto, že výtažky z rostliny rozpouštějí hleny a organismus se čistí. Pokud si angínovník vychutnáváme pravidelně už od jara v měsíčních intervalech, tak po druhém, třetím užití se tento pocit nedostaví, nebo je rozhodně slabší než poprvé,“ uklidňuje Jan Topický. Před ostřejším zážitkem varuje ovšem kuřáky, kteří mají průdušky zahleněny více.

Dobrého pomálu

A kde léčivku seženete? Dnes už ji najdete v mnohých zahradnictvích, stojí kolem 35 Kč. Ačkoli pochází z Asie, roste v klimatických podmínkách podobných našim. Nenechte se teď zmást jejím zjevem: na zimu se takzvaně zatahuje. I několik zbylých lístků však dá možným nemocem na frak.

A ještě jedna důležitá rada na závěr: „Někdy působí angínovník mírně toxicky, proto by se neměl užívat v nadměrných dávkách, ale jednou za tři týdny či dokonce za měsíc. Je zbytečné, ba i nebezpečné, kousat ho každý den. V tomto případě platí ono známé dobrého pomálu,“ uzavírá Jan Topický.