Díky snaze neúnavných propagátorů pojídání hmyzu (entomofágie) z Mendelovy univerzity v Brně míří jedlý hmyz na naše talíře a jídelníčky. Ministerstvo zdravotnictví není proti.

Zatím se hmyzu nejvíc daří v moravské metropoli. Místní restauraci Noem Arch patří tuzemské prvenství: už před dvěma lety se na jejím jídelníčku objevily hmyzí speciality. Od sladkých dezertů, jako jsou čokoládové pralinky plněné cvrčky, až po chutně upravené argentinské šváby.

„Prorazit s hmyzem v restauracích se přitom dlouho zdálo nemožné – především proto, že u nás neexistuje legislativní rámec pro jeho konzumaci ve veřejném stravování,“ vysvětluje docentka Mendelovy univerzity v Brně Marie Borkovcová.

Rozumný kompromis může být nákup hmyzu ve zverimexu. Pak je ale vhodné broučky ještě doma předpřipravit – pár dnů jim dávat kvalitní krmivo (třeba švábům vařenou rýži), potom je nechat vyhladovět a vyprázdnit.

A přestože to může znít nepřijatelně, nejhumánnější způsob usmrcení je spaření vroucí vodou. Smrt netrvá ani sekundu. Ve srovnání s útrapami, které zažívají na farmách chovaná kuřata či prasata, by bylo pokrytecké odsuzovat ty, kdo povaří hrst cvrčků.

Důležité však je usmrtit hmyz skutečně těsně před zpracováním. Rozkladné procesy totiž probíhají rychle a již za několik hodin by mrtvá tělíčka mohla obsahovat patogenní organismy.