Napadlo by vás někde v soukromí se jen tak sám pro sebe dusit jemňoučkou skořicí? Zřejmě ne. Možnost vyvěsit následky takové „zábavy“ na YouTube nebo některý ze specializovaných webů (třeba přímo CinnamonChallenge.com) však věci dodává jiný rozměr. Ze zbytečné nepříjemnosti je najednou „výzva“, která z dotyčného udělá div ne hrdinu.

Proti vojně bylo kakao

Globalizovaný svět mladých je plný legrace, jíž lidé nad 30 let věku nějak moc nerozumějí (také proto jim asi ti mladí nevěří, jak praví známý citát). Donedávna bylo trhák polehávání na neuvěřitelných místech: samozřejmě za účasti kamery.

Nyní tato móda polevila, nejspíš také v důsledku toho, že se loni ve Španělsku zabil mladík, jenž ulehl na zábradlí balkonu hotelového pokoje v x-tém patře a spadl.

Do plné síly se však probudila „skořicová výzva“, což jinak není žádná novinka – poprvé se objevila už někdy před 10 lety. Teprve nyní ale youtubová mládež přišla pořádně na chuť štiplavé voňavé pochoutce, jíž je třeba pozřít plnou polévkovou lžíci a to během 60 sekund a bez zapíjení.

Právě tato adrenalinová zkušenost je asi tak přitažlivá. Dokonce natolik, že vedle skořicové existuje už i několik dalších „výzev“: třeba pepřová nebo krekrová (při ní je třeba během minuty sníst šest velkých slaných krekrů – opět bez přísunu vody).

Skutečně vražedná by byla chilli challenge: ta také existuje, ale nepojídá se při ní mleté koření, nýbrž celé čerstvé papričky.

Touha po nevšedním zážitku se ovšem řadě lidí nevyplatila. Třeba 12letá Courtney Millerová z americké Pensylvánie letos v březnu po pokusu o spolknutí skořice skončila v nemocnici na jednotce intenzivní péče.

K hloupé zábavě ji svedla starší kamarádka, podle níž to mělo být „cool“. Ona však jen natáčela, jak se nebohá Courtney dusí (sama koření nepolykala).

V Michiganu zase byl čerstvý středoškolák, který „výzvu“ zkusil, aby se vytáhl před staršími spolužáky, přijat do nemocnice se zhroucenou pravou plicí.

Dračí dech Velkého bratra

Za mořem mají s voňavým kořením skutečně problém. V řadě škol proto zakázali přinášení skořice: v Pottstownu například kvůli tomu dali na index i vysoké boty. Žákyně a žáci v nich totiž do školy pašovali zakázané mobily – a skořici. Tu pak nejméně ve třech případech ve školním bufetu zkoušeli spolknout.

Ředitele vzdělávacího zařízení v New Havenu dokonce koření stálo kariéru. Byl obviněn, že sledoval, jak žáci během polední přestávky ve školní jídelně polykají skořici, a nijak nezasáhl. Přestože se neprokázalo, že nebohý pedagog praktikování cinnamon challenge skutečně viděl, byl vyhozen. Nepomohlo mu tvrzení, že si ničeho v jídelně nevšiml.

Na popularitě této podivné zábavy, jejíž záběry si denně na internetu prohlíží kolem 100 000 lidí, se pokouší přiživit i leckdo ze světa dospělých.

Nejvíce proslul guvernér státu Illinois Pat Quinn, který skutečně skořici spolkl – ovšem za pomoci malého doušku vody, pročež byl „diskvalifikován“.

Kořením se dusili i soutěžící 12. série Big Brother: nakonec ho však tři ze sedmi dspolknout dokázali. Ti ostatní aspoň předvedli perfektní „dračí dech“ – tak se říká oblaku skořice, který člověku vychází z úst při divokém kašli.

Ke své propagaci pak koření plánovitě použilo několik herců, slavných hráčů basketbalu a dalších celebrit. Třeba komičku GloZell tak na internetu vidělo kašlat už víc než 10 milionů lidí. Kromě slávy jí to zřejmě vyneslo i peníze: za tak velký počet zhlédnutí už totiž správce webu platí.

U nás (ještě?) nepolykáme

K nám zatím podle všeho vábení skořice ještě neproniklo. Potvrzuje to i zástupce ředitelky základní školy na pražském sídlišti Černý Most Miroslav Ferkl: „O skořicové výzvě slyším poprvé od vás, je to pro mě úplná novinka.

Ptal jsem se i kolegů, ale nikdo neslyšel, že by se něco podobného na naší škole objevilo. Snažíme se žáky zabavit spoustou mimoškolních aktivit, kroužků a různých akcí – snad se to daří. Na internetu ale najdou všechno možné a tak předpokládám, že skořicovou výzvu časem stejně někdo vyzkouší…“