Foto: ISIFA

Copak pokuty, s těmi se většina řidičů nějak srovná. Ale blesk v podobě ztráty bodů může být zničující. Dosud mohl udeřit hned za 44 různých přestupků!

„Tři body jsem nasbíral jenom stálým střídáním služebních aut, z nichž dvě neměla automatické zapínání denních světel,“ vysvětluje Radek Malý. „Občas jsem zapomněl, ve kterém voze právě sedím, a už to bylo.“ Podobně leckdo zapomínal uhnout z vyhrazeného pruhu, občas zbytečně zahoukal nebo si k povolené rychlosti přidal pár kilometrů „na toleranci tachometru“ – a zase pršely trestné bodíky.

Skleróza omlouvá, agresivita ne

Veletočem prošel vztah ke značce Měření rychlosti. Prapůvodně nikomu ani nepřišla na mysl. Ono přece není logické, aby orgány potenciální přestupce upozorňovaly na kontrolu. Smysl přece je nachytat ho a seknout za uši, aby si příště dal pozor.

Kterousi chytrou hlavu pak ale napadlo, že místa měření rychlosti musejí být označena velkými výstražnými tabulemi. Důvodu se těžko dohledáme. Praktický důsledek však byl nabíledni: řidiči na označených místech vzorně zpomalili, aby vzápětí zase dupli na plyn. Přínos pro bezpečnost provozu veškerý žádný.

V této věci nyní naštěstí zvítězil zdravý rozum a místa měření už se opět neoznačují. Pro riskující řidiče tím naštěstí končí pohodlný život.

Chceš vrátit papíry? Jdi k doktorovi!

Další pohromou na ně je i novinka postihující muže a ženy zcela bez bodů, a tedy i bez řidičských průkazů. Těch je podle údajů Ministerstva dopravy neustále více méně 30 000.

Pro žádost o návrat řidičského oprávnění budou tito lidé nově potřebovat potvrzení od dopravního psychologa, že (už) nejsou v provozu nebezpeční. Je to sice nápad na pohled hezký, ale otázka zní, zda budou novou agendu psychologové dobře zvládat a zda se nezvrhne ve formalitu za poplatek...